Орална хигиена

Общ преглед

28 мар. · Ивайло Рангелов · Няма коментари

Орална хигиена и млечни зъби [общ преглед]

 

Хората често казват: „О, това са просто млечни зъби“.
 
В действителност, бебешките зъби са много важни. Добрите и здрави млечни зъби ще проправят пътя за добри и здрави постоянни зъби. И като помагаме на децата да се грижат добре за зъбите си, формираме навици, които ще продължат през целия живот.
 
Докато при повечето бебета никненето на зъбките не започва, докато те не станат на шест месеца, денталната грижа е важна още от самото начало. Много зъболекари препоръчват първоначално посещение преди първия рожден ден на детето, за да се уверим, че зъбите и венците се почистват правилно.
 
Добра идея е да изградим навик за почистване на венците на бебето веднага след раждането. Въпреки, че може да се дърпа малко в началото, детето ви ще свикне с почистването на устата, както с другите части на тялото. Много деца се учат да се наслаждават на миенето на зъбите, като част от ежедневието.
 
Млечните зъби са много важни за здравето и развитието на вашето дете. Те му помагат да дъвчи, говори и да се усмихва. Също така пазят пространство в челюстите за постоянните зъби, които растат под венците.
 
Когато млечен зъб се загуби твърде рано, постоянните зъби могат да се насочат в празното пространство и така да затруднят другите постоянни зъби да намерят място, когато никнат. Това може да изкриви зъбите. Ето защо ако започнете отначало с добра хигиена на устната кухина, това може да помогне за защитата на зъбите на детето за десетилетия напред.
 
Въпреки, че зъбите на повечето бебета се развиват нормално по време на ранна детска възраст, важно е да се знае какво се случва, така че да предотвратим проблеми в бъдеще.
 
През първата година на бебето, има няколко условия, с които трябва да сме наясно:

 
 

Никнене на млечни зъби

 
Между 3 и 9 месеца, бебешките зъбки на вашето дете ще започнат да се появяват в устата. Никненето на млечни зъби може да направи детето раздразнително или нервно и може да предизвика безпокойство или загуба на апетит. Въпреки това, не е доказано, че предизвиква някакви други симптоми в детството.
 
Процесът на никнене на млечни зъби започва с долните две предни зъбчета (резци), следвани от четирите резци на долната и горната челюст. Следва появата на първите кътници, последвани от кучешките зъби, и след това вторите кътници по-назад в устата.
 
През първите няколко години от живота, всичките 20 млечни зъби ще поникнат. Повечето деца имат пълен набор от млечни зъби до три годишна възраст.

 

На следната графика може да видите периодите на поникване и последващо отпадане на млечните зъби:

 

Млечни зъби

 

 
 

Появата на кариес от бебешки бутилки (Биберонен кариес)

 
Биберонният кариес, наречен още „зъбен кариес на ранното детство „, е един от най-важните въпроси в детската орална грижа. Това състояние е предизвикано от честото излагане с течение на времето на сладки течности, които могат сериозно да увредят зъбите на бебето и цялостното здраве на устната кухина. Честите причини включват подсладена преварена вода, кърма, адаптирано мляко и плодови сокове.

 
 

Биберони

 
Сученето е нормална част от развитието, което е успокояващо за децата в първите години от живота. В действителност, смученето често носи комфорт дори и след като детето вече не е необходимо да получава храна от гърдата или бутилка. През първите няколко години на детето, смучещите навици вероятно няма да навредят на устата им. Но честото и дългосрочно смучене може да предизвика проблеми. Това е особено вярно, ако навикът продължи и след падането на млечните зъбки.

 
 

Диета и дентално здраве на бебето

 
Бебетата се наслаждават на домашно приготвени детски храни без захар. Ако купувате детски храни, гледайте внимателно за такива, без добавена захар. Не е нужно и да купувате специални сокове. Бебетата ще се радват на обикновен плодов сок. При много малки бебета, плодовият сок трябва да се разреди с голямо количество охладена преварена вода.
 
Захар и захарните изделия могат да бъдат най-големият враг на зъбките. За добро дентално здраве ограничете поемането от бебето на сладки храни и напитки. Давайте им ги като част от храната, а не между храненията. Честото хранене със сладки храни и напитки увеличава риска от кариес. Това е особено важно, след като бебешките зъби започват да се появяват (около 6-8 месеца).

 
 

Почистване на устата и зъбите

 

Млечни зъби, орална хигиена

 

За да запазите зъбките и венците на пеленачето чисти и по този начин да предотвратите кариес:

 
 

▘ Преди да поникнат зъбките:

 

• Почистването на устата на бебето започва от първия ден на живота. Избършете устата нежно и масажирайте венците с чиста, влажна марля или кърпа, след хранене или най-малко два пъти на ден, включително и преди лягане.

 
 

▘ След появата на зъбките:

 

• Започнете да почиствате зъбките на вашето дете веднага, след като пробият венците. Почиствайте зъбите и след всяко хранене или най-малко два пъти на ден, включително и преди лягане. По-често почистване от два пъти на ден, може да се препоръча от дентален лекар, особено ако вашето дете започва да развива кариес.
 
• За почистване на зъбите използвайте специална детска четка за зъби с меки, заоблени влакна, като го правите с изключително внимание. Използвайте само вода, не паста за зъби, тъй като малкото все още дете може да я погълне. Продължете с чиста влажна марля или кърпа за почистване на тези райони в устата, които все още нямат поникнали зъби.

 
 

Съвети за миене на зъбите

 

▘ По време на никнене на млечните зъби, венците на пеленачето могат да са зачервени и подпухнали, а Вие може да почувствате или видите как излиза новото зъбче.
 
▘ За успокояване венците на бебето по време на никнене на млечни зъби, може да изстудите чиста любимата дрънкалка, чесалка за зъби, биберон, или лъжица в хладилника и да му дадете да дъвче. Можете също да опитате почистване на устата на бебето от 2 до 3 пъти на ден с чиста, влажна марля или кърпа.
 
▘ не давайте на бебето кубчета лед или сурови твърди зеленчуци, като моркови, за да го успокоите.

 

Чесане на зъбки

 
 

Обща профилактика на Кариес

 

За да се предотврати кариес:

 
▘ бутилките трябва да се използват за хранене само с адаптирано мляко, изцедена кърма, или вода.
 
▘ Давайте на бебето 100% пастьоризиран плодов сок само в чаша. Пиенето от чаша ще е бедствие от начало. Бъдете търпеливи и позволете на вашето дете да се научи.
 
▘ Не давайте на бебето подсладени напитки. Такива са: вода, подсладена с мед, захар, или сироп от царевица; лимонада; подсладен студен чай; плодови напитки, подсладен желатин или други подсладени напитки. Вместо тях бебето трябва да се храни с питателни напитки, като кърма или адаптирано мляко (може да се дава вода и плодов сок, но в малки количества), които ще му помогнат да расте.
 
▘ Не оставяйте бутилките в яслите или кошарката на бебето.
 
▘ Не позволявайте на детето си да се разхожда или седи само с бутилка или да е махната капачката за по-дълго време.
 
▘ Давайте му бутилката само във времето за хранене, но не и когато го слагате да заспи или за дрямка. Ако вашето дете заспива по време на хранене, раздвижете го леко, за да се стимулира преглъщането, преди да го положите в постелките за сън.
 
▘ Никога не давайте на вашето бебе биберон натопен в мед, сироп или захар.
 
▘ Избягвайте да давате на вашето дете всякакви концентрирани сладки храни като близалки, бонбони, сладки бисквитки или кексове, както и подсладени зърнени храни или добавяне на подсладители към храната.

 

▘ Постепенно учете бебето да приема адаптирано мляко / кърма от чашка на възраст между 6 и 12 месеца. Опитайте се да се отбиете бебето от бутилката изцяло от около 12-месечна възраст.
 
▘ Следвайте съветите на вашия стоматолог по отношение на нуждата от флуорид на пеленачето.
 
▘ За да откриете и предотвратите появата на кариес, заведете детето си на зъболекар за стоматологичен преглед на 12-месечна възраст. Ако вашето дете изглежда да има проблеми със зъбите преди тази възраст, го заведете при стоматолог възможно най-скоро.
 
▘ Възможно е ако майката е с кариес, това да увеличи шансовете за получаване на кариес и на пеленачето. В такъв случай опитайте:
 
• Избягвайте споделяне на прибори за хранене или четки за зъби с вашето дете;
 
• Не дъвчете храната и след това да храните вашето дете с нея;
 
• Обърнете внимание на устата си с редовно миене на зъбите и редовни прегледи при стоматолог;
 
• Лекувайте своевременно всеки кариес, който имате.

 

И накрая, ето едно кратко и полезно видео, как да мием правилно зъбките [тук]

 

 

Орална хигиена

 
 

Ивайло Рангелов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина и вземете БЕЗПЛАТНА електронна книжка

Без спам! Прочети Политика за поверителност за повече информация.

БЮЛЕТИН

Абонирайте се за бюлетина на Babyfoodpedia!

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАСSend this to a friend