Запек при бебето

Причини, съвети и решения

25 май · Ивайло Рангелов · Няма коментари

Запек при бебето – причини, съвети и решения

Вашето бебе не е имало изхождане за 3 или повече дни – нормално ли е това или има запек?

 

Редки изхождания на бебето и изпражненията му са твърди и сухи – нормално ли е това или е запек?

 

Намерете отговори на тези въпроси и научете всичко за запек при бебето.

 

Има много причини за запек при бебето. Една от най-честите причини е въвеждането на твърди храни.

 
 

Най-честите причини за запек при бебето са:

 

 • Въвеждане на твърда храна – кърмените бебета могат да бъдат по-податливи на запек, когато се въвеждат твърди храни. Това е така, защото малките им коремчета са пригодени за обработка на лесно смилаемо майчино мляко.
 • Диети с ниско съдържание на фибри.
 • Диета с прекомерни млечни продукти (кисело мляко, сирена, мляко).
 • Храни като банани, ябълково пюре, зърнени храни, хляб, макаронени изделия и бели картофи могат да допринесат или да причинят запек.

 

Промяната в начина на хранене обикновено облекчава бебето със запек. Следните съвети също могат да помогнат на “запеченото” бебе да накара нещата „да се движат“.

 
 

Средства и лечение на запек при бебето

 

 

Средства и лечение на запек при бебето

Има много неща, които можете да направите, за да облекчите бебето. Можете да промените начина му на хранене и/или да приложите някои физически упражнения.

 

Упражненията, които могат да помогнат за облекчаване на запек на бебето, включват:

 

 • Масаж на коремчето – внимателно масажирайте и разтривайте корема на бебето по посока на часовниковата стрелка. Поставете ръката си около пъпчето на бебето и масажирайте с кръгово движение навън.
 • Упражнение с крачетата – поставете бебето да легне по гръб и леко задръжте краката му полусвити. Нежно започнете да движите краката на бебето, сякаш кара велосипед. Това упражнение е подходящо и когато бебето има образуване на газове.
 • Топла вана – някои медицински специалисти предлагат да направите на бебето топла вана. Смисълът е, че това може да помогне на бебето да се отпусне и да „раздвижи нещата“ отново. Масажирайте коремчето, докато подсушавате бебето.

 
 

Облекчаване на запека при бебета, по-малки от 4 месеца:

 

Опитайте да давате 30-60 мл. разреден плодов сок, например от грозде, сини сливи или ябълки със сини сливи два пъти дневно и практикувайте някои от горните упражнения. Винаги се консултирайте с педиатър за уместността на новите храни / течности, за облекчаването на запек.

 
 

Подобряване на запек при бебета от 4 до 12 месеца

+ чрез промяна на хранителната диета

 

Добавянето на повече фибри към диетата на бебето може да помогне да се върнат нещата отново. Опитайте твърди храни, които имат високо съдържание на фибри, като:

 

 • кайсии
 • сушени сливи
 • праскови
 • сливи
 • круши
 • грах
 • спанак

 

За по-големите бебета, които току-що започват твърди храни, избягвайте оризови зърнени храни, ябълково пюре и банани, тъй като те могат да влошат запека.

 
 

Премахнете т.нар. BRAT диета

 

Запек при бебето - BRAT диета

Диетата BRAT се използва за лечение на диария при кърмачета, тъй като тези храни помагат за изпражненията. Лесен и естествен начин да си спомните как да облекчите запека на бебето е да премахнете храните, които допринасят за него!

 

BRAT означава

 

Bananas,

Rice,

Applesauce and

Toast

 

или

 

Банани,

Ориз,

Ябълка и

Тост (препечен хляб)

 

Ако някога забравите кои храни да премахнете, помнете BRAT и избягвайте временно тези храни!

 

Зърнени култури от ечемик или овесена каша, сливи, праскови, сини сливи, кайсии и повечето зеленчуци са за предпочитане, когато бебето има запек.

 

Соковете са полезни, особено от ябълка или сини сливи, но ги използвайте умерено, тъй като те не са толкова питателни за бебето, като адаптираното мляко или кърмата.

 
 

Защо мога да дам на бебето ябълков сок, но не и ябълково пюре, когато има запек?

 

Запек при бебето - ябълков сок

Има разлика в количеството захари и пектин в ябълковия сок и ябълковото пюре:

 

Сокът от ябълки съдържа повече захари и течности, за да помогне за облекчаване на запека.

 

Ябълковото пюре съдържа целият плод. То може да съдържа по-високо ниво на пектин – което потиска изпражненията и по този начин може да доведе до запек.

 

Сокът от ябълки също има леко слабително действие, което може да помогне за облекчаване на запека.

 

Ябълките съдържат пектин, който подобрява изпражненията и стимулира движенията на червата. Те имат слабително действие, но също така подпомагат при връщането към редовна диета след диария.

 

Пектинът в ябълковото влакно очевидно е причината, поради която целите ябълки укрепват движенията на червата. Помислете за Каопектат – популярно лекарство срещу диария. Каопектатът всъщност съдържа оксидирана форма на пектин.

 

Също така, пектинът е това, което диетолозите препоръчват от десетилетия, за редовни черва и предотвратяване на запек. Въпреки, че това ще помогне предотвратяването, като помага да се поддържат червата редовни, то няма да помогне за облекчаване на запек.

 

Когато става въпрос за редовността на червата, ябълките съдържат два вида влакна –  неразтворими и разтворими.

 

Неразтворимото влакно работи по-грубо, докато разтворимото влакно (пектин), което се намира главно в кожата, действа като омекотител за изпражненията, като изтегля вода в тях и увеличава обема им.

 

Тъй като пектинът поддържа прекалено редки изпражнения, той се използва и за лечение на диария.

 

ЗНАЕТЕ ЛИ?
 
Оризовите зърнени храни, бананите и ябълковото пюре са едни от най-спояващите храни наоколо и са често срещана причина за запек.

 
 

Запек при бебето – кърмените бебета и тези, хранени с адаптирано мляко

 

Когато се въвеждат твърди храни, кърмените бебета могат наистина силно да се запекат, докато бебетата хранени с адаптирано мляко, могат да се борят по-лесно с пристъпи на запек.

 

Кърмените бебета рядко страдат от запек, тъй като кърмата е почти 100% напълно усвоима от нарастващото тяло на бебето. Много от кърмените бебета имат редки движения на червата, но това не означава, че те са запечени.

 

При хранените с адаптирано мляко бебета има по-голяма вероятност от възникване на запек. За разлика от кърмата, адаптираното мляко не е толкова лесно смилаемо, нито напълно се абсорбирана и използва от тялото на бебето.

 

Не забравяйте, винаги се консултирайте с педиатър относно въвеждането на твърди храни за вашето бебе и специално обсъдете всички храни, които могат да поставят алергични рискове за него.


 
 
 

Ивайло Рангелов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина и вземете БЕЗПЛАТНА електронна книжка

Без спам! Прочети Политика за поверителност за повече информация.

БЮЛЕТИН

Абонирайте се за бюлетина на Babyfoodpedia!

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАСSend this to a friend