Соево адаптирано мляко

Защо може да бъде опасно?

9 сеп. · Ивайло Рангелов · Един коментар

Соево адаптирано мляко – защо може да бъде опасно?

Днешното поколение деца може да се нарече поколение А, където „А“ означава алергии.


Хранителните непоносимости от всякакъв вид се проявяват най-често още в самото начало, когато кърмачето показва алергия към търговското адаптирано мляко.


Типичната препоръка от лекар в този случай? – “Поставете бебето на соево адаптирано мляко.”


Много родители прибързват и преминават към соево адаптирано мляко, надявайки се да облекчат храносмилателния дискомфорт, който детето им изпитва от търговските адаптирани млека, без да осъзнават пълните последствия от своето решение.


В някои случаи родителите никога не опитват да дадат адаптирано мляко на млечна основа, ако вече има алергия към такова в семейството. Няма доказателства, че използването на соево адаптирано мляко по-късно намалява риска от алергия към млечни продукти.

 

Три причини, поради които соевото адаптирано мляко е лошо за бебето

Соево адаптирано мляко


Основните проблеми със соевия протеин, съдържащ се в не-млечните търговски адаптирани млека, са три: трипсинови инхибитори, фитинова киселина и фитоестрогени.

 

Трипсинови инхибитори


Това са протеини, открити в изобилие в соеви зърна, които инхибират храносмилането и абсорбцията на хранителните вещества. Те са големи по размер и изискват прилагане на висока температура за значителни периоди от време за неутрализиране.


Индустриализираният процес на производство на соеви адаптирани млека деактивира по-голямата част от трипсиновите инхибитори. За съжаление, някои остават и дори в ниски количества, за тях е установено, че предотвратяват нормалния растеж при плъхове.


Като се има предвид, че мозъкът на бебето расте най-бързо първата година от живота, той нараства до около 75% от размера на възрастен (при раждането представлява около 25% от обема на възрастен). Дори леко забавяне на растежа може да бъде опустошително за развитието на мозъка и нервната система.


Обърнете внимание, че протеазните инхибитори в соята също са проблем, тъй като те значително пречат на храносмилането на белтъците. Потенциалната вреда на панкреаса е друг сериозен риск.

 

Фитинова киселина


Фитиновата киселина е органична киселина, която както трипсиновте инхибитори присъства в големи количества в соевите зърна. Фитатите присъстват във външната част на всички семена и блокират абсорбцията на критични минерали като калций, магнезий, желязо и особено на цинк. Фитиновата киселина също е изключително дразнеща за храносмилателния тракт.


За разлика от другите семена, соята има изключително големи количества фитинова киселина. Това анти-хранително вещество е особено устойчиво на деактивиране.


Учените, изследващи соевото адаптирано мляко през 1967 г., открили, че то причинява недостиг на цинк при децата, които го консумират. Отново, това се дължи на ефекта на блокиране от фитатите на минералите в храносмилателната система.


Цинкът е известен като минерал на интелекта, защото е от решаващо значение за оптималното развитие и функциониране на мозъка и нервната система. В резултат на това недостигът му при кърмачета във време, когато мозъкът се развива най-бързо, може да има последици през целия живот и евентуално да намали IQ.

 

Фитоестрогени или изофлавони


Фитоестрогените представляват най-сериозния проблем със соевото адаптирано мляко. Тези естроген-подобни съединения имат потенциал да разрушат хормоналната система на бебето за цял живот.


Според фондация „Уестън Прайс“:

 

Токсиколозите смятат, че бебе, захранвано изключително със соево адаптирано мляко, получава естрогенния еквивалент от най-малко пет хапчета за контрол на раждаемостта на ден. За разлика от тях, почти никакви фитоестрогени не са открити в адаптираните млека на млечна основа или в кърмата, дори когато майката консумира соеви продукти. Неотдавнашно проучване установи, че бебета, хранещи се със соево адаптирано мляко, са имали 13,000 до 22,0000 пъти повече изофлавони в кръвта им, отколкото бебета, хранени с адаптирано мляко на млечна основа.

Проблеми при здравето на момчетата

Проблеми при здравето на момчетата


Присъствието в кръвообращението на момчето на женски хормони може да причини сериозни проблеми с развитието при пубертета. През първите няколко месеца от раждането, едно момченце има нива на тестостерон, които могат да бъдат толкова високи, колкото и на възрастен мъж.


Този „тестостеронов пик“ подготвя хормоналната система на бебето за пубертета както за нормално развитие на половите органи, така и за модели на мъжко поведение.

 

Проблеми при момичетата


Проблеми при момичетата

Бебетата, хранени със соево адаптирано мляко, могат да страдат от отрицателно хормонално въздействие от ранното излагане на соя.


В проучване, публикувано през 2011 г., времето до първия менструален цикъл е оценено при близо 3 000 момичета. Тези момичета, идентифицирани като хранени със соево адаптирано мляко, имат 25% по-висок риск от ранен менструален цикъл.


Ранното сексуално развитие при момичетата може да доведе до сериозни проблеми с репродуктивната система по-късно в живота, като необяснимо безплодие и рак на гърдата.


Изследванията от 2012 г., публикувани в „Biology of Reproduction“, описват ефектите на растителните естрогени, открити в соята върху яйцеклетката на мишка. Проучването е специално предназначено да моделира ефектите на адаптираните млека базирани на соя, върху кърмачетата.


Резултатите от проучването показват, че излагането на естрогенни съединения в утробата или в ранна детска възраст има потенциала да повлияе отрицателно на плодовитостта при възрастен индивид.


Ето резултати от друго съвсем скорошно изследване от 2018 г. “A Longitudinal Study of Estrogen-Responsive Tissues and Hormone Concentrations in Infants Fed Soy Formula, compared infants fed soy-based formula to infants fed cow-milk formula and breast milk from birth to 28 and 36 weeks“, Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism:


Изследователите измерват индекса на зреене на клетките и тъканите на репродуктивната система, като вагинални и уретрални епителни клетки, обем на матката, диаметър на гърдите и фоликул стимулиращ хормон (FSH) при жените, както и хормонални нива при 410 мъже и жени.


Те откриват най-голямата разлика при женските бебета, хранени със соево адаптирано мляко, сравнено с тези, хранени с краве или кърма. Бебетата показват промени в развитието, съответстващи на промените в отговор на повишената експозиция на естроген, като намалена честота на маточния обем и по-висок индекс на зреене на вагиналните клетки.


Не са установени значителни различия при момчетата, хранени със соеви адаптирани млека, сравнено с тези на краве основа или кърма.


Някои майки, които не кърмят, използват соево адаптирано мляко като алтернатива на кравето, поради безпокойство относно млечните алергии или непоносимостта към лактозата.


Въпреки това, според изследването, публикувано тази година в Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, кърмачетата, които се хранят изключително със соево адаптирано мляко, са силно изложени на естрогенни изофлавони, които могат да повлияят на нормалното хормонално развитие на бебетата.

 

Други ефекти на соята

Други ефекти на соята


Соята и развитието на мозъка:


Много факти доказват, че соята разстройва няколко невротрансмитерни системи като вазопресин, окситоцин, серотонин, допамин, глутамат, холин и GABA, причинявайки множество директни и каскадни увреждащи мозъчни ефекти.


Нарушените невротрансмитерни системи се докладва, че причиняват аутизъм, умствено изоставане, церебрална парализа, гърчове, заекване, ADHD (синдром на дефицит на вниманието) и множество други неврологични заболявания.


Соя и щитовидна жлеза


Много изследвания показват, че соята може да причини хипотиреоидизъм, което след това допринася за много нежелани ефекти, особено за плода, бебето и детето.


Соята инхибира щитовидната пероксидаза и разрушава хормоните на щитовидната жлеза Т4 и Т3, причинявайки необичайното ѝ развитие и функциониране. Смущенията на  тиреоидните хормони от соята са свързани също с имунната недостатъчност и увреждане на мозъчните клетки на Purkinje (големи крушовидни клетки). Това увреждане е свързано с причината за аутизма.


Соя и тимусна жлеза


Съобщава се, че соята причинява значително увреждане на тимуса, което отново води до вредни ефекти върху имунната система и мозъчната кора на мозъка.


Соя и рак


Соята също така инхибира топоизомераза II (Topo II), друг съществен ензим, причинявайки изкривяване и разрушаване на ДНК, което води до хромозомни изменения. Основните причинители за левкемията се докладват инхибитори на Topo II.


През 2004 г. департаментът по молекулярна медицина по околната среда на САЩ  съобщава за причинено оксидативно увреждане на ДНК от соя, което може да доведе до иницииране на тумори и клетъчна пролиферация.


Соята се съобщава като способна да причини левкемия, рак на тестисите, гърдата, матката, пикочния мехур, стомаха, дебелото черво, рак на панкреаса и бъбреците, както и лимфоми.


Онколозите често предлагат елиминиране на соевите продукти по време на лечението на рак, поради естрогенната особеност на соята да промотира рак или да пречи на химиотерапията.

 

Органичното соево адаптирано мляко – дали е по-добро?

Органичното соево адаптирано мляко


Някои родители погрешно вярват, че генетично модифицираната соя е основният проблем и че закупуването на органично соево адаптирано мляко е защита за бебето.


Това е много далеч от истината!

 

Докато органичното соево мляко наистина осигурява по-качествен източник на соя, органичната соя все още има същите проблеми, като соята от ГМО. Трипсинови и протеазни инхибитори, високи нива на фитинова киселина и големи количества фитоестрогени, които могат да разрушат развитието на храносмилателния тракт на бебето и хормоналното му развитие потенциално за цял живот!

 

Здравословни варианти на соевото адаптирано мляко


Ако краве млякото е проблем, вместо това може да се опита козе адаптирано мляко. Козе млякото има леко различен състав на мазнини и протеинов профил, които са по-лесно за храносмилане от някои бебета.


Имайте предвид, че не се препоръчва прахообразно козе мляко. Процесът на изпичане денатурира крехките белтъци в него. Прахообразното козе мляко не е толкова питателно като нормалното. Освен това има по-големи шансовете в даден момент да предизвика алергичен отговор при бебето.


Ако всички млечни продукти, дори и не преработените, все още са проблематични, вместо това може да се използва домашно адаптирано мляко на базата на костен бульон.


Соевото адаптирано мляко съдържа високи концентрации на растителни естроген-подобни съединения и тъй като то е единственият източник на храна за много бебета през първите шест месеца от живота, важно е да се разберат ефектите от експозицията на такива съединения през толкова критичен период в развитието.

___________________________

Литература


Neonatal phytoestrogen exposure alters oviduct mucosal immune response to pregnancy and affects preimplantation embryo development in the mouse. Biol Reprod 2012; (in press). Published online ahead of print 2 May 2012; DOI 10.1095/biolreprod.112.099846. 


A longitudinal study of estrogen-responsive tissues and hormone concentrations in infants fed soy formula. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2018; DOI: 10.1210/jc.2017-02249 


Why Soy Formula (even organic) is So Dangerous for Babies 


Why Babies Should Not be Fed Soy 

 

 

Ивайло Рангелов

ЕДИН КОМЕНТАР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина и вземете БЕЗПЛАТНА електронна книжка

Без спам! Прочети Политика за поверителност за повече информация.

БЮЛЕТИН

Абонирайте се за бюлетина на Babyfoodpedia!

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАСSend this to a friend