8 най-добри храни

за стимулиране на имунната система на бебето

17 ное. · Ивайло Рангелов · Няма коментари

8 най-добри храни за стимулиране на имунната система на бебето

Тези 8 най-добри храни за стимулиране на имунната система са подходящи не само за бебето, но и за Вас.

 

Кърменето е един от най-добрите начини да осигурите бебето със силна имунна система от раждането, тъй като майчиното мляко е пълно с антитела, които се предават на бебето.

 

Но има някои храни, които могат да помогнат да дадат тласък на имунната система на малкото човече, тъй като то започва да разчита на твърди вещества като основен източник на хранене.

 

Добра идея е да включите тези храни в диетата на бебето си редовно – особено когато искате да му помогнете да изгради естествена защита.

 
 

Следват 8 най-добри храни за стимулиране на имунната система

 
 

1

Птици, червено месо, боб, сирене, кисело мляко и пълнозърнест хляб

 

 
 
8 най-добри храни за стимулиране на имунната система - цинк

Всички изброени са добри източници на цинк. Цинкът играе огромна роля при подпомагането на имунната система и участва в производството на антитела, които се борят с инфекцията.

 

Цинкът е основен минерал, който естествено присъства в някои храни, добавя се към други и се предлага като хранителна добавка. Той се среща също в някои лекарства, продавани без рецепта, като лекарства срещу настинка.

 

Цинкът участва в многобройни аспекти на клетъчния метаболизъм. Необходим е за каталитичната активност на приблизително 100 ензима и играе роля в имунната функция, белтъчната синтеза, заздравяването на рани, ДНК синтезата и клетъчното делене.

 

Цинкът също така поддържа нормалния растеж и развитие по време на бременността, детството и юношеството и е необходим за правилното усещане за вкус и мирис. За поддържане на равновесно състояние е необходим дневен прием на цинк, тъй като тялото няма специализирана система за неговото съхранение.

 

Дефицитът на цинк се характеризира със забавяне на растежа, загуба на апетит и нарушена имунна функция. В по-тежки случаи дефицитът на цинк води до косопад, диария, забавено сексуално съзряване, импотентност, хипогонадизъм при мъжете и очни и кожни лезии.

 

Загуба на тегло, забавено излекуване на рани, аномалии на вкуса и умствена летаргия също могат да се появят. Много от тези симптоми са неспецифични и често са свързани с други здравни състояния; поради това е необходим медицински преглед, за да се установи дали е налице недостиг на цинк.

 
 

2

Ярко оцветени плодове и зеленчуци

 
 

8 най-добри храни за стимулиране на имунната система - бета-каротин

Ярко оцветените плодове и зеленчуци – като моркови, кайсии, папая, манго, праскови, сладки картофи, тиква и тиквичка, спанак, лук са големи източници на бета каротин.

Тялото на вашето бебе превръща бета каротина във витамин А, който помага при регулацията на имунната система.

 

Човешкото тяло превръща бета-каротин във витамин А (ретинол) – бета-каротинът е прекурсор на витамин А. Нуждаем се от витамин А за здрава кожа и мукусните мембрани, за имунната ни система и добро здраве на очите.

Бета каротинът увеличава броя на клетките, които се борят с инфекциите, NK-  и помощните Т-клетки, както и е мощен антиоксидант, който премахва излишните свободни радикали, които ускоряват стареенето.

 

Някои факти за бета-каротина:

 

 • Бета-каротинът е червен/оранжев пигмент, който се среща в много пресни плодове и зеленчуци
 • Бета-каротинът се превръща във витамин А, основен витамин
 • Витамин А е токсичен при високи нива
 • Бета-каротинът е каротиноид и антиоксидант
 • Някои данни показват, че бета-каротинът може да забави упадъка на познавателните способности (cognitive decline)
 • Бета-каротинът може да помогне на възрастните хора да запазят своята белодробна сила, при напредване на възрастта

 

Витамин А има противоракови свойства и функции, които подпомагат имунната система. Но твърде много витамин А може да бъде токсичен за организма, така че е по-добре да приемате допълнителен бета-каротин от хранителните продукти, които го съдържат, като тялото естествено регулира колко от този прекурсор се превръща във витамин А.

 

Опитайте да използвате сладки картофи вместо бели и да смесвате жълто-оранжево оцветени плодови пюрета със жълто-оранжево оцветени зеленчукови пюрета за още по-силен вкус и двойна защита.

 
 

3

Кисело мляко

 
 
8 най-добри храни за стимулиране на имунната система - кисело мляко

Кисело мляко – вече споменах за него (като изключителен източник на цинк), но киселото мляко също е от полза, ако на бебето ви са предписани антибиотици, защото помага да се попълнят полезните бактерии в червата, които антибиотиците могат да унищожат.

 

Това помага да се предпази от вредните бактерии, които могат да допринесат за диарията.

 

Здравословните предимства на киселото мляко за бебета включват още и: подпомагане на храносмилането, лекуване на стомашни проблеми, подсилване на имунната система, лек за диария и дизентерия, добра храна по време на хепатит и жълтеница, могат да лекуват безсъние и средство за лечение на инфекции на пикочните пътища.

 
 

4

Източници на витамин С

 
 

 

8 най-добри храни за стимулиране на имунната система - витамин С

Зелените пиперки, плодовете от киви, цитрусовите плодове и домати (когато са подходящи) са добри източници на витамин С. Витамин С помага на тялото на бебето да произвежда повече бели кръвни клетки, които се борят с инфекциите.

 

Кои храни съдържат витамин С?

 

Плодовете и зеленчуците са най-добрите източници на витамин С. Можете да получите препоръчителните количества витамин С, като ядете разнообразие от храни, включително следното:

 

Цитрусови плодове (като портокали и грейпфрут) и техните сокове, както и червен и зелен пипер и киви, които имат много витамин С.

 

Други плодове и зеленчуци – като броколи, ягоди, пъпеш, печени картофи и домати, които също съдържат витамин С.

 

Някои храни и напитки, обогатени с витамин С. За да разберете дали витамин С е бил добавен към хранителен продукт, проверете етикета на продукта.

 

Съдържанието на витамин С в храната може да бъде намалено при продължително съхранение и при готвене. За щастие, много от най-добрите източници на храна на витамин С, като плодове и зеленчуци, обикновено се консумират сурови.

 

Какво е витамин С и какво прави?

 

Витамин С, наричан още аскорбинова киселина или L-аскорбат, е водоразтворим витамин. В тялото действа като антиоксидант, като помага да се предпазят клетките от увреждане, причинено от свободните радикали.
 
Свободните радикали са съединения, образувани, когато тялото ни преобразува хранителните вещества в енергия.

 

Храните, които стимулират имунната ни система, съдържащи витамин С, увеличават производството на белодробни кръвни клетки и антитела и повишават нивата на интерферон, антитяло, което покрива клетъчните повърхности, предотвратявайки навлизането на вируси.

 

Тялото също така се нуждае от витамин С, за да произведе колаген – протеин, необходим при заздравяването на рани. В допълнение, витамин С подобрява усвояването на желязото от растителни храни и помага на имунната система да работи правилно, за да предпази тялото от заболявания.

 
 

5

Чесън

 
 

8 най-добри храни за стимулиране на имунната система - чесън

Чесънът е мощен стимулатор за имунната система и може лесно да се включи в много бебешки ястия.

 
 
 

Let food be thy medicine, and medicine be thy food

или „Храната да бъде твое лекарство и лекарството да бъде твоята храна“

 

Това са известни думи от древногръцкия лекар Хипократ, често наричан баща на западната медицина.

 

Всъщност той е предписвал чесън за лечение на различни медицински състояния.

 

Е… съвременната наука потвърди много от тези благоприятни последици за здравето.

 

Ето 11 здравни ползи на чесъна, които се подкрепят от научните изследвания:

 

 • Чесънът съдържа съединение, наречено алицин, което има мощни лекарствени свойства.
 • Чесънът е силно хранителен, но в същото време има много малко калории – богат е на витамин С, витамин В6 и манган. Също така съдържа следи от различни други хранителни вещества.
 • Чесънът може да се бори с обикновените и грипни заболяванията, включително и настинка.
 • Активните съставки в чесъна могат да намалят кръвното налягане. Високите дози чесън изглежда подобряват кръвното налягане при хипертония В някои случаи, добавката може да бъде толкова ефективна, колкото и редовните лекарства.
 • Чесън подобрява нивата на холестерола, което може да понижи риска от сърдечни заболявания.
 • Чесънът съдържа антиоксиданти, които могат да помогнат за предотвратяване на болестта на Алцхаймер и деменцията.
 • Чесънът може да ви помогне да живеете по-дълго.
 • Физическото представяне може да бъде подобрено с добавяне на чесън.
 • Храненето с чесън може да помогне за детоксикация на тежки метали в тялото.
 • Чесънът може да подобри здравето на костите.
 • Лесно можете да включите чесъна в диетата си, като той има изключително богат вкус.

 
 

6

Авокадо

 
 
8 най-добри храни за стимулиране на имунната система - авокадо

Авокадото е прекрасен начин да дадете есенциални мастни киселини (EFA) на бебето си!
 
Съществените мастни киселини – както подсказва името им – са от съществено значение за храненето, защото организмът не може да направи свои собствени и те са „добрите“ мазнини, които помагат на имунната система да разпознае и да се бори с инфекциите.
 
Повече за този невероятен плод може да прочетете тук.

 

 

 

7

Боровинки

 
 

8 най-добри храни за стимулиране на имунната система - боровинки

Боровинките са мощен бустер на имунитета и проучванията показват, че те са най-добрият източник на антиоксиданти от всички плодове.

 

Поради многото научни изследвания за червеното вино, голям брой хора са запознати с фитонутриента резвератрол. Той е силен антиоксидант и има анти-възпалителни свойства. Резвератролът се съдържа и в боровинките, но в по-малко количество от това в черното грозде.

 

Но боровинките също така имат и друго вещество – т.нар. птеростилбен, който показва много от същите свойства като ресвератрол: не само действа като противовъзпалително и антиоксидантно средство, но има и антидиабетни, кардиозащитни, неврозащитни и химиопревантивни (противоракови) свойства.

 

И нещо, което прави птеростилбена още по-полезен от резвератрола – проучвания показват, че след като се абсорбира, това съединение прекарва до пет пъти по-дълго в тялото ни, преди да бъде метаболизирано в други съединения. Тази по-дълготрайна природа на птеростилбена може да му даде повече време, за да ни предостави многобройни ползи за здравето.

 

Боровинките съдържат още и много феноли и флавоноиди (quercetin, myricetin, и kaempferol).

 
 

8

Куркума

 
 

8 най-добри храни за стимулиране на имунната система - куркума

Куркумата е подправката, която придава на  кърито много богат, жълт цвят – но това, което може би НЕ знаете е, че съдържа куркумин, който може да е ефективен в борбата с настинка и грип.

 

Куркумата предоставя различен набор от съставки, най-добре проучената от които е куркумин. Това е така, защото тя включва три различни куркуминоиди: куркумин, бисдеметоксикуркумин и деметоксикуркумин. Също така съдържа летливи масла като тумерон, атлантон и зингиберон. Тези различни вещества са свързани с техните собствени уникални ползи за здравето.

 

Използването на куркумата в рецепти може да помогне за запазването на бета-каротин в някои храни при готвене.

 

Количеството куркума, което е необходимо да се прибави към храната не е много – достатъчно е дори по-малко от 1 грам.

 

Не се притеснявайте, куркумата не е пикантна – всъщност няма много вкус, така че лесно можете да я добавите към храната на бебето, без дори да го забележи! Можете да опитате да я добавите малко към други ястия, за допълнителен цвят и ползи!

 

И моля, обърнете внимание - добавянето на захар към бебешка храна НИКОГА не се препоръчва. Освен вредата, която причинява на развиващите се зъби на вашето малко дете, захарта сериозно нарушава способността на белите кръвни клетки да се борят с инфекциите. Има и още много причини, за да я пропуснете!

 

________________________________________________________
 

Източници:

 

„Spicing up“ of the immune system by curcumin

Zinc

Vitamin C

11 Proven Health Benefits of Garlic

Antioxidants in Fruits

Куркума

Боровинки

Foods That Boost Your Immune System

What is beta-carotene? What are the benefits?

10 Proven Health Benefits of Turmeric and Curcumin

Health Benefits of Yogurt for Babies

 
 
 

Ивайло Рангелов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина и вземете БЕЗПЛАТНА електронна книжка

Без спам! Прочети Политика за поверителност за повече информация.

БЮЛЕТИН

Абонирайте се за бюлетина на Babyfoodpedia!

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАСSend this to a friend