Вкусни домашни броколи за бебето

Съвети и рецепти

21 юли · Ивайло Рангелов · Няма коментари

Вкусни домашни броколи за бебето – съвети и рецепти

Тези рецепти за вкусни домашни броколи за бебето и насоки за въвеждане на броколи ви показват как и кога да включите тази суперхрана в диетата на бебето си.

 

Моля, обърнете внимание: Когато въвеждате на бебето нови храни е важно да следвате правилото за четирите дни, за да откриете потенциални хранителни алергии и проблеми с храносмилането.

 

Моля, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, преди да включите нови храни в диетата на бебето.

 
 

Някои факти за броколите

 

Някои факти за броколите

 

Броколи – имат репутацията, че децата обичат да ги мразят!
 
Бившият мерикански президент Джордж Буш дори обявява следното през 1990 г.:

 

Не обичам броколи. И не ми харесват още от когато бях малко дете, а майка ми ме накара да да ги изям. Аз съм президент на Съединените щати и няма да ям повече броколи.

 

Така, че може да си простим мисленето, че наказването на вашето бебе да се наслаждава на броколите ще бъде трудно – особено ако сте имали лоши спомени за броколите от детството си за доста воднисти, препечени зеленчуци с неблагоприятната тенденция да предизвикат газове!

 

Да, това е тъжен факт, че предишните поколения имат странния навик да готвят зеленчуци до смърт, което е дало на много от нас по-скоро изкривени идеи за това, какъв действително  вкус имат тези зеленчуци!

 

Така, че тази статия разглежда как да направите много вкусни броколи за вашето бебе (да, наистина!). И обяснява защо броколите заслужават статуса си на „суперхрана“!

 
 

Защо броколите са толкова добри за вашето бебе?

 

Броколите са кръстоцветни зеленчуци, в едно семейство с други зеленчуци като зеле и брюкселско зеле. Те са пъслни с хранителни вещества, включително:

 

Витамини: (една чаша пюре)

 

 • Витамин А – 2415 IU
 • Витамин С – 101,2 mg
 • Ниацин – .86 mg
 • Фолат – 168 мкг
 • Витамин Е – 2.26 mg
 • Витамин К – 220 мг

 

Съдържа някои други витамини в малки количества.

 

Минерали: (една чаша пюре)

 

 • Калий – 457 mg
 • Фосфор – 105 mg
 • Магнезий – 33 mg
 • Калций – 62 мг
 • Натрий – 64 мг
 • Селен – 5.7 mg
 • Желязо – 5,5 mg

 

Съдържа цинк, манган и др

 

Впечатлени ли сте?

 

И трябва да бъдете, защото в допълнение към хранителните вещества, изброени по-горе, броколите също съдържат фитонутриенти, един от които – сулфорафан – е мощно, естествено оръжие срещу рака. Има много изследвания, които показват, че диета, богата на броколи, може да помогне за защита на организма от рак и да подкрепи здравето на сърцето и стомаха. (повече информация тук и тук

 
 

Допълнителните ползи от броколи за бебето ви са огромни …

 

Желязото и калция, които броколито осигурява – и двете от които са от жизненоважно значение за здравословното развитие на новородените – стават още по-достъпни за тялото на вашето бебе, благодарение на високото съдържание на витамин С в броколите. Това е така, защото витамин С помага на организма да абсорбира калций и желязо много ефективно (поради това много медицински специалисти съветват консумирането на плодове с всяко хранене).

 

Нещо повече, броколите наистина могат да помогнат за подобряване на имунната система на бебето и имат противовъзпалителни свойства, което означава, че може да помогнат за намаляване на тежестта на определени алергични реакции и състояния като астма.

 

Както виждате, броколите са „суперхрана“ по повече от един начини – и не забравяйте, че високото съдържание на фолиева киселина ги прави „препоръчителни за консумиране“ зеленчуци. Доказано е, че фолатите значително намаляват риска от развиване на родилни дефекти по време на бременност за бебето.

 
 

Източници:

 

Center for Science in the Public Interest – Ten Worst and Best Foods
The Superfoods – It’s All Better With Broccoli
WHFoods – Broccoli

 
 

Кога бебето може да започне да яде броколи?

 

Може би сте чували, че трябва да избягвате да правите броколи за бебешка храна у дома, защото имат високи нива на естествено срещащи се нитрати. Въпреки това, Американската академия по педиатрия заявява в статията си „Infant Methemoglobinemia: The Role of Dietary Nitrate in Food and Water“ следното:

 

Бебетата, хранени с комерсиалнии продукти за кърмачета, обикновено не са изложени на риск от отравяне с нитрати. Въпреки това, домашно приготвените бебешки храни от зеленчуци (напр. спанак, цвекло, зелен фасул, тикви, моркови) трябва да се избягват, докато кърмачетата са на възраст 3 месеца или повече. Всъщност, няма хранителна индикация за добавяне на допълнителни храни към менюто на детето преди навършване на 4-6-месечна възраст.

 

Има много родители, които все още предпочитат да изчакат, докато бебето навърши поне 8 месеца преди да му предложат броколи. Разбира се, трябва да говорите с вашия педиатър, преди да използвате броколи в рецептите за бебешка храна.

 

Броколите НЕ са често срещани алергени – но все още е добра идея да ги въведете внимателно, следвайки правилото за четирите дни. По този начин, ако причини някакъв вид алергична реакция или храносмилателен дискомфорт на бебето, лесно ще можете да го идентифицирате като причина.

 

И да обобщя – не бих препоръчал да предлагате броколи на бебето преди 6-месечна възраст, нито пък като първа храна поради възможността да причини газове (вж. по-долу).

 
 

Предизвикват ли броколите появата на газове?

 

Предизвикват ли броколите появата на газове?

 

Броколите – подобно на други кръстоцветни зеленчуци – са известни с това, че причиняват газове, не само при бебета, но и при възрастни.

 

Броколите съдържат захар, наречена рафиноза. Телата ни не са в състояние да смилат рафинозата и когато достигне до нашите черва, бактериите, които „живеят“ там, ферментират рафинозата, освобождавайки метан газ.

 

И все пак броколите са твърде здравословни зеленчуци, за да се избегнат по тази причина – вместо това препоръчвам да се предприемат стъпки за минимизиране на този страничен ефект!

 

Първо, не забравяйте, че всяко бебе е различно – както и начините, по които телата им се справят с определени храни. Броколите не причиняват газове при ВСИЧКИ възрастни – по един и същ начин, не може да причини газове и при всички бебета.

 

След 6 месечна възраст, малко газове всъщност може да не причинят дискомфорт.

 

Нашият мъник също опита броколите, когато беше на 7-8 месеца. И да, понякога съм забелязвал малко повече шум по посока на пелените – но очевидно това не му е причинило никаква болка (всъщност той се смее, когато се случи! :)).

 

При по-малките бебета задържаните газове може да доведат до повече сълзи, защото бебетата все още са по-малко подвижни, и съответно им е по-трудно да ги изпуснат. По-големите бебета обаче са склонни да се движат много повече и нямат толкова много проблеми с отделянето на газовете.

 

Изборът, разбира се, е ваш – и ако бебето ви е склонно към колики или изглежда има затруднения при усвояването на определени храни, то със сигурност би било препоръчително да изчакате по-късно през първата му година, за да му дадете броколи.

 

Първият път, когато предлагате броколи на вашето бебе, му предложете съвсем  малко. Увеличете количеството постепенно с всяко хранене, което ще ви позволи да прецените реакцията му и да свикне с вкуса.

 

Често се случва, че при многократно излагане на тялото на храна, която произвежда газове, всъщност може да помогне на тялото да се научи да смила ефективно тази храна. Диетите на някои култури са съставени от много храни като леща и боб – все пак хората, които консумират такива храни очевидно не са измъчвани от безкрайни епизоди на възникнали газове! Вместо това телата им са се научили да обработват ефективно тези храни.

 

Опитайте да прибавите парче суров, обелен джинджифил при готвенето на броколи или да поставите малко настърган джинджифил в пюрето от броколи на бебето. Джинджифилът наистина помага на храносмилането и за намаляване на газовете – но не забравяйте да го третирате като „нова“ храна и да го предложите за първи път с храна, която бебето ви вече е свикнало да консумира.

 

Също така е добре за поддържането доброто състояние на червата и на микрофлората им да добавяте и пробиотици

 
 

Как да изберем и съхраняваме броколите?

 

Когато купувате броколи, погледнете добре цвета. Оцветяването трябва да бъде богато, тъмно зелено (или лилаво / зелено, в зависимост от сорта). Ако цветът изглежда жълтеникав – или по-лошо, ако можете да видите и малки жълтеникави цветчета – броколито е твърде зряло.

 

Това е лошо поради две причини.

 

Хранителната стойност на броколите намалява във времето, така че броколите, които изглеждат жълти, са по-малко питателни от младите зелени броколи. Също така, броколите съдържат естествени захари, които при зреене се превръщат във вещество, наречено лигнин. Лигнинът е вид твърдо влакно – затова сварените броколи с високо съдържание на лигнин ще имат дървесна текстура и неприятно силен вкус. Младите броколи, от друга страна, ще бъдат нежни и сладки на вкус.

 

Как да изберем и съхраняваме броколите?

 

Съхранявайте броколите в найлонова торбичка в хладилника. НЕ го мийте преди да го съхраните, защото така ще започне да гние по-бързо.

 
 

Как да сготвите броколи за вашето бебе?

 

Както споменах в началото на тази статия, броколите са едни от онези зеленчуци, които значително намаляват хранителната си стойност, когато са преварени. Това не само това унищожава вкуса и структурата, но и хранителната им стойност.

 

Хранителните вещества в броколите са водоразтворими, което означава, че те се разтварят във водата по време на готвене. Следователно, важно е да го приготвите така, че да запазите възможно най-много хранителни вещества.

 

ЗАБЕЛЕЖКА: Броколите могат да се консумират сурови, което е най-добрият начин да се възползвате максимално от техните хранителни вещества, но за вашето бебе е трудно да се справи с това! Опитайте да го предложите в суров вид след време.

 

За да сготвите броколи …

 

 1. Измийте добре главите и стъблата.
 2. Изрежете краищата на стъблата.
 3. Отделете главите от стъблата и отлепете твърдите външни слоеве на стъблата.
 4. Нарежете наполовина или на четвъртини главите.
 5. Сгответе ги на пара (с помощта на кошница) ИЛИ поставете броколите в много малко вряща вода в тенджера. Запарете за около 3 до 5 минути, докато все още са ярко зелени на цвят.*

 

* Стъблата ще отнемат повече време за готвене, отколкото главите. Можете да готвите стъблата за няколко минути и след това да добавите главите, или да изрежете прорезите в стъблата, за да се сготвят по-бързо.

 

За да направите пюре от броколи …

 

Вкусни домашни броколи за бебето - пюре

 

Просто поставете варени броколи в блендер и пасирайте, докато стане хомогенна смес. Може да добавите и малко вода или мляко, ако е необходимо.

 

Можете да замразите пюрето от броколи и го използвате в рамките на един месец.

 
 

Рецепти с броколи за бебето

 
Ако бебето ви не харесва самите броколи, добрата новина е, че е много лесно то да се смесва с други храни и със сигурност ще откриете комбинация, която бебето да харесва!

 

Ето някои идеи …

 

Опитайте пюре от броколи с грах, сладки картофи, тиквички, моркови или карфиол. Може да комбинирате и с ябълково пюре или варени (или много узрели) круши. Това може да звучи глупаво, но тази комбинация е изненадващо добра!

 

Нарежете варените броколи много добре и ги разбъркайте в любимия сладкиш или супа на бебето. Вместо да готвите броколи в малко вода, опитайте да използвате малко бульон – разликата във вкуса може да удиви бебето ви!

 

Добавете стафиди към съда при готвене на броколи (което ги омекотява), след което ги пюрирайте заедно (още една странна и прекрасна комбинация).

 

Сгответе броколи в малко масло. Направете гурме броколи пюре, като смесите лук и чесън с варени броколи, след това разбъркайте в сладко кисело мляко и щипка индийско орехче.

 

 

____________________________________________________

 

Плодова супа от броколи (10-12 месецa)

 

Плодова супа от броколи

1 ябълка (обелена), нарязана на парчета

1 глава броколи, нарязани

1 лук, обелен и нарязан на парчета

зехтин

малко изсушен естрагон

2 чаши домашен зеленчуков бульон

 

Омесете със съвсем малко зехтин парчетата лук и ябълка, докато се овлажнят.

Добавете бульона и го оставете да заври.

Добавете броколите, намалете топлината и оставете да къкри за 5 минути.

Смесете сместа с естрагона и сервирайте топло.

 

 

____________________________________________________

 

Супа от броколи и чедър (10-12 месецa)

 

Супа от броколи и чедър

180 гр. (около 1 чаша) варени, нарязани броколи

1 супена лъжица нарязан лук

зехтин

30 гр. (1/8 чаша) натурално кисело мляко

1 супена лъжица брашно

120 мл. (1/2 чаша) пилешки бульон

1-2 супени лъжици сирене Чедър, настъргано

 

Подсушете лука в малко зехтин, докато се овлажни.

Пасирайте варените броколи с лука.

В малка тенджерка разбъркайте заедно киселото мляко и брашното.

Добавете бульона, като разбърквате непрекъснато и ги задушете.

Намалете топлината, добавете сиренето и сместа от броколи с лук и разбъркайте добре, за една-две минути, докато сместа се сгъсти.

 

 

____________________________________________________

 

Бебешко кремообразно броколи и паста (10-12 месецa)

 

Бебешко кремообразно броколи и паста

60 гр. (1/2 чаша) варени макаронени изделия (използвайте всяко разнообразие от тестени изделия, които вашето бебе харесва)

60 гр. (1/4 чаша) натурално кисело мляко

2 супени лъжици готвени броколи, фино нарязани

2 супени лъжици настъргано сирене Чедър

1 супена лъжица настъргано сирене Пармезан

 

Смесете киселото мляко със сиренето в малка тенджера и внимателно го загрейте, докато се разтопи сиренето.

Разбъркайте във варенитое броколи, след това изсипете соса във варените макаронени изделия и сервирайте.

 

 

____________________________________________________

 

Броколи, пилешко и сирене (10-12 месецa)

 

Броколи, пилешко и сирене

1 малка пилешка гърда (без кожа и обезкостена), нарязана

3 супени лъжици сварени броколи

5 ч.л. мляко

60 гр. (1/2 чаша) извара

40 гр. (1/3 чаша) крема сирене

30 гр. (1/4 чаша) фино настърган Чедър

 

Сварете нарязаното пиле във вода или бульон, до готовност.

В купа смесете изварата, крема сиренето и Чедъра. Разбъркайте добре.

Смесете всички продукти заедно, разбъркайте и сервирайте.

 
 
____________________________________________________

 
 

Няколко храни, които си подхождат с броколи:

 

 • Моркови
 • Карфиол
 • Лятна тиква
 • Бял картоф
 • Сладък картоф
 • Кафяв ориз
 • Леща
 • Говеждо месо
 • Пиле
 • Тофу
 • Кисело мляко

 

Вкусни домашни броколи за бебето
 
 
 

Ивайло Рангелов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина и вземете БЕЗПЛАТНА електронна книжка

Без спам! Прочети Политика за поверителност за повече информация.

БЮЛЕТИН

Абонирайте се за бюлетина на Babyfoodpedia!

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАСSend this to a friend