Лактозна непоносимост при бебето

19 фев. · Ивайло Рангелов · Няма коментари

Лактозна непоносимост при бебето

Лактозата е основната захар в майчиното мляко.
 
Произвежда се в гърдите, не идва от диетата на майката. Лактозата е много важна за нормалното здраве и развитие на бебето.

 

Тя осигурява около 40% от енергийните му нужди, помага при абсорбцията на калций и желязо, поддържа патогенните бактерии в червата и е важна за развитието на големия и сложен човешки мозък и централната нервна система.

 

Лактозна непоносимост при бебето

 

Лактозна непоносимост е невъзможността за смилане на лактозата. Истинската лактозна непоносимост е много рядка при бебетата, тъй като кърмата (която е пълна с лактоза) е биологично нормална храна, а бебетата обикновено са добре приспособени да я приемат, като произвеждат специални ензими.

 

Когато имате непоносимост към лактоза, това означава, че тялото ви не може да произвежда достатъчно лактаза, ензима, необходим за смилането на лактозата, основната захар в кравето мляко и други млечни продукти. В резултат неразградената лактоза остава в червата и причинява стомашно-чревни проблеми. Тези проблеми обикновено са неприятни, но не и опасни.

 

Лактозна непоносимост при бебето

 

Много рядко бебето се ражда с непоносимост към лактоза. И двамата родители трябва да предадат гена за този тип лактозна непоносимост на бебето. От раждането то ще има тежка диария и няма да може да толерира лактозата в майчиното мляко или в адаптираното. Ще се нуждае от специално адаптирано мляко без лактоза за кърмачета.

 

Бебетата, които се раждат преждевременно понякога не могат да произвеждат достатъчно количество лактаза за известно време. Нивото обикновено се увеличава в края на последния триместър на бременността.

 

Ако бебето ви е имало тежка диария, тялото му може временно да има проблеми с производството на лактаза и може да има симптоми на непоносимост към лактоза в продължение на една или две седмици.

 

Истинската лактозна непоносимост обикновено се проявява в началното училище или в юношеските години. Докато е възможно симптомите да се появяват по-рано, е малко вероятно бебето ви да е с непоносимост към лактоза.

 

Лактозната непоносимост същата ли е като алергията към кравето мляко?

 

Не. Реакцията към протеини от кравето мляко, които влизат в майчиното чрез диетата на майката, не е същата като лактозната непоносимост. Лактозната непоносимост и алергията към мляко могат да бъдат едновременни, но те са различни неща.

 

Алергията е имунен отговор, докато непоносимостта към лактоза е храносмилателно състояние. Симптомите обаче могат да бъдат подобни. Коремна болка или диария след консумация на млечни продукти може да бъде причинена например от алергия към мляко или лактозна непоносимост.

 

Ако бебето ви развие сух, сърбящ обрив или сърбеж и подуване на лицето, устните или устата, когато приема млечни продукти – или симптоми като копривна треска, воднисти очи или хрема, то може да е алергично към някой от протеините в краве млякото.

 

Елиминирането на лактозата от диетата на майката няма да помогне за симптомите на непоносимост към лактозата, тъй като лактозата се произвежда в гърдата. Въпреки това, ако истинският проблем е чувствителност към протеини от кравето мляко, избягването на лактозата вероятно ще помогне на симптомите, тъй като протеините от кравето мляко и лактозата са склонни да бъдат намирани в същите храни.

 

Какви са симптомите на непоносимост към лактозата?

 

Ако бебето ви има непоносимост към лактоза, то може да има диария, коремни спазми, подуване на корема или газове от около 30 минути до два часа, след като пие мляко или яде млечни продукти, като сирене или кисело мляко, след като започне да яде твърди храни.

 

Някои хора с непоносимост към лактоза могат да консумират малко количество млечни продукти без симптоми. Други ще чувстват дискомфорт всеки път, когато усвояват храна, съдържаща дори малко количество лактоза.

 

Видове лактозна непоносимост при бебето

 

Видове лактозна непоносимост при бебето

 

Бебетата могат да се родят с непоносимост към лактоза или поради метаболитно разстройство (рядко, но сериозно застрашаващо здравето) или могат да получат временна форма с няколко възможни причини (много по-малко сериозни). Различни наименования се използват за различните видове непоносимост към лактоза в зависимост от конкретният автор.

 

# 1 Истинска лактозна непоносимост

(наричана още първична или вродена непоносимост към лактоза)

 

Специфичен ензим, наречен лактаза, разгражда лактозата в глюкоза и галактоза (повече захари). Той се произвежда в малките гънки (наречени четки) в лигавицата на червата на бебето. Има няколко редки метаболитни нарушения, които означават, че бебето не произвежда достатъчно този ензим.

 

Истинската лактозна непоносимост е много рядка, но когато е налице, тя ще бъде диагностицирана в рамките на няколко дни след раждането поради тежките и сериозни симптоми като повръщане, диария и жълтеница (Kelly Bonyata, 2011). Здравните специалисти трябва да Ви посъветват относно специална диета за бебето.

 

# 2 Претоварване с лактоза

(наричана още вторична или временна непоносимост към лактоза.)

 

Ако има твърде много лактоза за смилане от ензима, могат да се появят симптоми за газове, болки в корема и изобилни пенливи зелени или воднисти изпражнения. Това е много по-често срещано от „истинската“ непоносимост към лактоза.

 

Останалата част от тази статия обсъжда причините, симптомите и лекарствата за този вид временна лактозна непоносимост при бебета.

 

Какво причинява претоварване с лактоза?

 

Всичко, което предотвратява правилното смилане на лактозата в червата, може да доведе до претоварване с лактоза. Това може да бъде увреждане на специалните клетки, които произвеждат ензима в червата или ако обемът на нискомаслена кърма, преминаваща през червата, наводнява наличния ензим.

 

Повреда на чревната лигавица

 

Ако има някакво увреждане на чревната лигавица, това може да повлияе на производството на ензима лактаза, който се произвежда в деликатните четки на червата.

 

Видовете увреждания включват възпаление (например, дразнене от алергия от краве мляко или глутен) или бактериална или вирусна инфекция (например гастроентерит).

 

Други възможни причини за увреждане включват частично усвоявано адаптирано мляко, паразити, а някои майки отбелязват връзка с живи ваксини като ротавирус (Minchin, 2015).

 

Ако няма достатъчно ензим, големи количества лактоза може да премине нетоксично към долната част на червата. Тук тя ще бъде ферментирана от бактерии, които дават познатите симптоми на газ, дискомфорт и много зелени воднисти изпражнения.

 

Повреждането на деликатните четки на червата може да отнеме известно време, за да се излекува. Джой Андерсън казва:

 

Средното време за възстановяване на червата на бебе с тежък гастроентерит е 4 седмици, но може да бъде до 8 седмици за бебе на възраст под 3 месеца. За по-големи бебета, над 18 месеца, възстановяването може да стане и за 1 седмица.

 

Недоносеност

 

Някои недоносени бебета може да не произвеждат достатъчно лактаза, докато не се развият. Това е известно като развитиен дефицит на лактаза (Mohrbacher, 2010; Kelly Bonyata, 2011).

 

Симптоми на претоварване с лактоза при бебета

 

Добро увеличение на теглото, но много газове, неготови и много изпражнения.

Бебе с претоварване с лактоза обикновено може да увеличава теглото си много добре, но да покаже няколко от следните симптоми на колики:

 

  • Много газове
  • “Експлозивни” зелени или жълти пенести и воднисти изпражнения
  • Болки в корема или „колики“
  • Неспокойствие
  • Обриви

 

Кръв в изпражненията?

 

Постоянното дразнене на червата може да доведе до малки количества кървене в изпражненията:

 

С течение на времето големи количества неразградена лактоза могат да раздразнят лигавицата на червата, така че дори и малкото преминаване да причини дразнене. Понякога това може да доведе до малки количества кървене в изпражненията, които могат да бъдат погрешно диагностицирани като хранителна алергия. Някои педиатри погрешно могат да диагностицират непоносимост към лактоза, ако има неразградена захар в изпражненията на бебето.

 

Вечерни колики

Някои кърмени бебета могат да имат колики всяка вечер в определено време, но са доста весели през останалата част от деня или през нощта.

 

Някои изследователи предполагат, че това може да се дължи на „претоварване с лактоза“ от първото хранене сутрин, т.е. когато е с ниско съдържание на мазнини и голямо натоварване с лактозата върху относително празното коремче (Milk Matters, 2015).

 

Завършете с първата гърда, предложете втората

 

Съдържанието на мазнини в кърмата нараства по време на хранене и също така се увеличава колкото по-малък е интервала м/у храненията.

 

Ако майката съкращава храненията (поради болезнени зърна) или храни по график , тя може да намали съдържанието на мазнини в кърмата. По-малко мазнини увеличават времето, прекарано в стомаха, което води до преминаването на лактозата през стомаха и червата, без да бъде правилно усвоявана.

 

Това води до симптоми на претоварване с лактоза (Noble & Bovey, 1998, Джак Нюман, 2009). Завършването на първата гърда, преди да предложите втората ще помогне на вашето бебе да получи по-високомаслена кърма, от която се нуждае.

 

Може ли непоносимостта към лактозата да бъде лекувана или предотвратена?

 

Може ли непоносимостта към лактозата да бъде лекувана или предотвратена?

 

Не, но има неща, които можете да направите, за да помогнете на бебето, ако има непоносимост към лактозата.

 

Прочетете етикетите. Избягвайте млечни продукти и всички други храни, които съдържат лактоза. Някои привидно безвредни храни съдържат млечни продукти: палачинки и бисквитени смеси, зърнени закуски, мигновени супи, маргарин, хляб и месни ястия.

 

Проверете етикетите на храните за съставки като суроватка, извара, млечни странични продукти, сухи млека и обезмаслено сухо мляко на прах.

 

Наблюдавайте как реагира бебето. Някои хора, които имат непоносимост към лактоза, могат да усвояват малки количества, докато други са много чувствителни и към най-малките количества. Вероятно ще научите чрез проба-грешка с кои и колко  млечни храни бебето ви може да се справи.

 

Ако бебето ви е много чувствително, ще искате да избегнете всички източници на лактоза. Ако не, може да му дадете малки количества от избрани млечни продукти. Може да е по-лесно да толерира млечни продукти, ако ги давате заедно с други храни.

 

Уверете се, че всички хранителни нужди на вашето бебе са изпълнени. Ако установите, че трябва да отстраните млечните продукти от диетата му докато расте, трябва да осигурите други източници на калций, което помага на костите и зъбите да израстват здрави.

 

Такива източници са листни зеленчуци, обогатени сокове и соево мляко, тофу, броколи, консервирана сьомга и др.

 

Други хранителни вещества, за които трябва да сме загрижени, са витамини А и D, рибофлавин и фосфор.

 

Бъдете гъвкави

 

Графиците за хранене, като хранене само от едната гърда за определен период от време, трябва да бъдат гъвкави.

 

Само защото бебето иска едната гърда сутрин, не означава, че вечерта ще бъде същия случай, когато може да се нуждае и от двете гърди. По същия начин това, което работи на 2-месечна възраст, за да успокоим раздразнително поведение, може да не върши работа и да се промени след няколко седмици или по време на растеж.

 

Следва друг добър цитат по темата:

 

Не е добра идея да давате на бебето да се храни само от едната гърда, само за да следвате правилото. Да, като се уверите, че бебето финишира с първата гърда, преди да предложите втората, това може да помогне за наддаването на тегло или намаляване признаците на колики, но правилата при кърменето не винаги вършат работа.

 

Има ли достатъчно мляко?

 

Неспокойно бебе със зеленикави пелени може всъщност да не получава достатъчно мляко, а не да има проблем, свързан с алергия към него или претоварване с лактоза.

 

Понякога едно неспокойно бебе, което изглежда иска да се храни много, всъщност стои на гърдата, но не получава достатъчно мляко.

 

Препоръките да останете на едната гърда на хранене или за няколко хранения не са подходящи тук. Вашият педиатър може да ви помогне да решите какво се случва и да ви даде съвет.

 
 

Лактозна непоносимост при бебето

 
 

__________________________________________________________________

 

Литература

 

AAP. Undated. Lactose intolerance and your child. American Academy of Pediatrics.

 
AGA. Undated. Lactose intolerance. American Gastroenterological Association.
 

Boston Children’s Hospital. Undated. Lactose intolerance.

 

Mayo Clinic. Undated. Lactose intolerance.

 

Nemours Foundation. Undated. Lactose intolerance.

 

NIH. Undated. Lactose intolerance. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, National Institutes of Health.

 

PCRM. Undated. Physicians Committee for Responsible Medicine.

 
 
 

Ивайло Рангелов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина и вземете БЕЗПЛАТНА електронна книжка

Без спам! Прочети Политика за поверителност за повече информация.

БЮЛЕТИН

Абонирайте се за бюлетина на Babyfoodpedia!

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАСSend this to a friend