Пробиотици: мода или здраве?

Как, защо и кога да въведем пробиотици на бебето

5 май · Ивайло Рангелов · 6 Коментара

Пробиотици: мода или здраве?

Когато бебето ви се роди, обръщате внимание на най-очевидните видими признаци за неговото здраве, като например дали има или не всички пръсти на ръцете и краката.

 

В първите критични дни след раждането обаче една от най-важните стъпки, които можете да предприемете, ще определи здравето и дългосрочната жизненост на вашето бебе, както и ще осигури правилното развитие и поддържане на неговата вътрешна екосистема.

 

Вътрешна екосистема е здравословна, когато червата на вашето бебе имат подходящ баланс на полезна микрофлора (добри бактерии и полезни дрожди). Микрофлората играе важна роля при завладяването на патогенни вируси, бактерии и дрожди. Това е начинът, по който природата действително „ваксинира“ вашето дете и изгражда имунитета му, за да може да живее безопасно в този свят.

 

Но има още!

 

Освен че патогените са под контрол, микрофлората също играе жизненоважна роля, за да гарантира, че бебето ви разгражда вашата кърма. По този начин то ще започне да заяква и расте с новата си храна и скоро ще започне да наддава тегло бързо, вече извън утробата ви.

 

Тъй като мозъкът му е все още в процес на разрастване, богатото на хранителни вещества мляко ще помогне да се подхранва мозъкът и така да се повлияе на нивото му на интелигентност до края на живота. И най-важното е, че калцият и фосфорът в млякото ви ще помогнат за изграждането на здрави кости и зъби.

 

Липсващата връзка в здравето на много бебета, които се раждат днес, е установяването на наличието на здравословна вътрешна екосистема, където “добрата” микрофлора превъзхожда “лошата”.

 

За да има здрава вътрешна екосистема, едно бебе трябва бъде инокулирано със здрава микрофлора при раждането от майка си. Докато това изглежда достатъчно лесно, лошите хранителни навици и навици за начин на живот лишават днешните жени от здравата микрофлора, толкова критична за вътрешната екосистема на бебето.

 

Но има външни сили, които могат да променят баланса. Антибиотиците, например, могат да убиват както лошите, така и добрите бактерии в чревната флора на вашето дете – и това може да доведе до стомашно-чревен стрес

 

Около 20 до 30 процента от децата развиват диария, когато приемат антибиотици

 

Различни заболявания също могат да нарушат това фино регулирано количество микрофлора.
 
Някои изследвания показват, че консумирането на пробиотици чрез храни или добавки може да повлияе положително на равновесието на бактериите при вашето дете и следователно на здравето му.

 

Добрата новина е, че сте отговорни за здравето си и можете да подготвите бебето си естествено за здравословен живот!

 

Пробиотици - поддържат вашите черва

 
 

Дефиниция за пробиотици и пребиотици

 

Пробиотици:

 

 1. Пробиотиците са микроорганизми, за които се смята, че осигуряват ползи за здравето, когато се консумират. Понятието пробиотик понастоящем се използва за означаване на поглъщани микроорганизми, свързани с ползи за хората и животните.
 2. Обикновено млечна храна или хранителна добавка, съдържаща живи бактерии, които заместват или добавят полезните бактерии, които обикновено присъстват в стомашно-чревния тракт.

 

Пребиотици:

 

Пребиотиците са вещества, които индуцират растежа или активността на микроорганизми (например бактерии и гъбички), които допринасят за благосъстоянието на техния гостоприемник. Най-честият пример е в стомашно-чревния тракт, където пребиотиците могат да променят състава на организмите в чревния микробиом.
 

Но като по-общ термин, може да се отнася и за други части на тялото. Например, някои овлажнители за ръце са предложени да действат като пребиотици, за да подобрят активността или състава на кожната микрофлора.

 
 

Първият досег на бебето с бактериите

 

Все повече изследвания показват различия в екологията и микрофлората в различните части на тялото, като обикновено се смята и е прието, че амниотичната течност в утробата е стерилна и не съдържа микроорганизми. Сега обаче знаем, че амниотичната течност може да бъде заразена.

 

Щом наближи момента на раждане и когато шийката на матката започне да се разширява в подготовката за раждането на бебето, бактериите от родовия канал започват да влизат в амниотичната течност. След като започнете раждането, тези бактерии покриват и тялото на вашето бебе.Тези бактерии също влизат в храносмилателния тракт на бебето ви.
 
Човек би се надявал, че в родилния канал ще има “приятелски” бактерии, но ако майката на бебето няма достатъчно добра микрофлора в собствената си храносмилателна система и влагалище, тя няма да може да предаде на бебето си здравословните бактерии.

 

За съжаление проучванията показват, че 85% от жените имат вагинална инфекция, когато раждат (1) и предават опасни патогени на новородените си вместо полезните бактерии, които създават основа за здравето и дългосрочната жизненост.

 

Тъй като бебетата, родени след секцио, пропускат това, те първоначално се раждат с различна колекция от микрофлора. Учените предполагат, че на тази разлика в колонизацията може да се дължи по-високата честота на алергии и астма при бебета след секцио, но са необходими повече изследвания.

 

Бебетата, които нямат изобилие от полезни бактерии в началото на живота си, започват с болезнени стомашно-чревни болки като газове, колики и рефлукс. Те също така могат да имат и запек. Те не развиват необходимия имунитет и нямат способността да очистват наследени токсини от родителите си.

 

Ако кърмите, помагате на бебето да изгради повече добри бактерии, защото кърмата съдържа вещества, известни като пребиотици, които насърчават растежа на “добри” микроорганизми. Тя доставят хранителни вещества на живите бактерии и подобрява способността им да оцеляват и да процъфтяват в червата на вашето дете.
 

Чрез оформяне на съдържанието на стомашно-чревния тракт на кърмачето, майчиното мляко също помага да образова развиващата се имунна система

Пребиотиците също се намират в храни с високо съдържание на фибри като пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци. Веднъж, когато детето ви започне да се храни с твърда храна, чревната му микрофлора ще се промени и след това ще остане почти постоянна през целия живот.

 

Тъй като 80% от имунната система се намира в чревната лимфоидна тъкан (Gut-associated lymphoid tissue (GALT)), бебетата, които не развиват бързо вътрешната си екосистема в червата, имат отслабен имунитет. Те също така са по-уязвими от алергии и други по-сериозни проблеми, включително аутизъм.

 
 

Пробиотиците при превенция на алергиите

 

Повече от половината от развиващите се страни имат деца с проблеми, свързани с алергии, а елиминирането на този проблем изисква интервенция в ранна детска възраст. Не е изненада, че увеличаването на алергичните заболявания се свързва с липсата на оптимална вътрешна екосистема, наблюдавана при бебетата през първата седмица от живота им. (3)

 

През първите няколко часа след раждането бебетата имат пропусклива обвивка на червата, за да могат да се възползват напълно от храненето с първото мляко на майката, наречено „коластра“.

 

След тези първи няколко часа започва да се образува защитна бариера върху лигавицата на бебето. Благоприятни бактерии и дрожди колонизират в този лигавичен слой и играят съществена роля за подсилването на тази защитна бариера.

 

Този период на колонизация е изключително важен и силно зависим от храненето на бебето ви през първите няколко месеца от живота, защото най-ранните бактерии, които пристигат в червата, имат значително предимство при колонизирането на тяхната вътрешна екосистема и при изграждането на имунитета им (4).

 

Ако бариерата, образувана върху лигавицата на бебето, не е достатъчно ефективна или липсва добра микрофлора, храната и токсините изтичат в кръвта. В този случай малкото тяло на бебето реагира, сякаш храната е „чужд нашественик“ и създава антитела срещу храната, което води до „хранителни алергии“.

 

Даването на вашето бебе на полезни бактерии скоро след раждането може да осигури правилно колонизиране на здравата микрофлора в червата и да предотврати хранителни алергии, които са толкова често срещани днес.

 
 

Пробиотични храни: мода или здраве?

 

Пробиотици: мода или здраве?

 

Интересното е, че гастро-интестиналният тракт на вашето дете е толкова уникален, колкото неговите пръстови отпечатъци.

 

Всяко дете (както и възрастните) има трилиони различни микроби, които живеят в него, и две деца нямат същия микс от бактерии. Две от най-често срещаните категории полезни бактерии, които естествено се срещат в нашето тяло, се наричат Lactobacillus и Bifidobacterium и обикновено те са тези здравословни микроорганизми, които производителите на храни използват в своите продукти.

 

Пазарът е пълен със специфични щамове на всяка от тези бактериални групи (като Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus reuteri и Bifidobacterium lactis).

 

Както антибиотиците, така и пробиотиците са объркващи за хората, защото всеки един е различен

 

Антибиотикът, който би излекувал инфекцията на ухото на детето ви, не е задължително да лекува пневмония. Същото важи и за пробиотиците – един щам не предотвратява или лекува всички заболявания.

 

И не само конкретния щам е важен, а също и дозата. Някои етикети на хранителни продукти съдържат имена на щамове, заедно с количеството на живите бактерии.

 

Обикновено количеството се посочва на етикетите експоненциално като 10×9 (1 милиард) или 10×10 (10 милиарда) CFU (КОЕ – колоно образуващи единици). Много продукти обаче не предоставят тази информация, затова може да се наложи да се свържете с компанията или да посетите уебсайта й, за да получите информацията.

 

Не съществуват много добри проучвания, които да показват, че хранителните продукти всъщност доставят предложените от тях ползи. Някои експерти смятат, че най-добрият вид изследвания включва конкретен продукт, а не конкретен пробиотичен щам. Тези видове изследвания са единственият начин да се определи колко пробиотични бактерии остават живи в храната след нейният транспорт и времето за съхранение.

 

Без такива проучвания, ние наистина не знаем колко добре - или колко живи бактерии, оцеляват в продуктите на момента, в който се консумират

 

Суплементите, от друга страна, обикновено се замразяват и опаковат, така че да се запазят микроорганизмите в тях. Адаптираните млека, съдържащи пробиотици, също трябва да бъдат изследвани повече, преди да бъдат препоръчани, съветват експертите.

 

Независимо от ползата, важно е да се отбележи, че пробиотичните ефекти за борба с инфекциите са само временни. Това е така, защото пробиотиците не се натрупват в стомашно-чревната система на детето ви.

 

След като престанете да приемате някакъв пробиотик, независимо дали е в храна или в лекарствена форма, той изчезва от стомашно-чревния тракт и нивата на микрофлората се връщат към нормалните

 

Другите предимства за предоставяне на вашето бебе на пробиотици включват:

 

 • Предотвратяване на некротизиращ ентероколит (смърт на чревна тъкан), което е едно от най-често срещаните стомашно-чревни нарушения при недоносени бебета (4).
 •  

 • Предотвратяване на треска и диария – Според израелско проучване, на бебетата, на които е давано адаптирано мляко, съдържащо пробиотици, имат наполовина по-малко проявления на висока температура и диария, отколкото тези с нормално адаптирано мляко (5)
 •  

 • Увеличен имунен отговор при бебета, инфектирани с ротавирус, и намаляване на продължителността на ротавирусната диария (6)
 •  

 • Намалена вероятност бебето ви да развие атопична екзема, алергично състояние на кожата, което е по-често в ранна детска възраст и свързано с други алергични нарушения, включително астма (7)

 
 

Как влияят научните изследвания

 

Тъй като повечето храни не съдържат достатъчно пробиотични КОЕ, за да бъдат считани за „терапевтични“, най-вероятно ще се нуждаете от пробиотични добавки в по-високи дози и решаване на конкретни проблеми.

 

Те идват във всякакви форми, включително капки, дъвчащи таблетки и дори специални сламки, покрити с пробиотици. Но първо трябва да говорите с педиатъра си. Ако лекарят ви одобри, опитайте да предложите на детето си пробиотични добавки, когато се диагностицира с някое от следните заболявания. (Някои експерти са скептични относно ефективността от използването на пробиотици за намаляване на хрема и кашлица, поради което няма да се обсъждат тук симптомите на настинка и грип).

 

Колики:

 
Проучване, публикувано в педиатрията през 2007 г., установи, че бебетата с колики, които приемат Lactobacillus reuteri Protectis, щамът, който се намира в пробиотичните капки BioGaia, са видели подобрение в рамките на една седмица. На четвъртата седмица бебетата плачеха само 51 минути на ден, в сравнение с 145 минути при бебетата, на които бе даден симетикон (активната съставка на много от заболяванията, придружени с повишено образуване и натрупване на газове в стомашно-чревния тракт (метеоризъм) или при  прием на храни и напитки, водещи до повишено образуване на газ).

 

Диария:

 
Пробиотиците не могат да премахнат проблемите с корема, но е възможно те да намалят диарията и да направят симптомите по-малко тежки. Доказано е, че пробиотичната група Lactobacillus е безопасна и ефективна при лечение на инфекциозна диария при деца, според проучване в педиатрията. При преглед от 2007 г. на десет рандомизирани контролирани проучвания се установява, че щамовете Lactobacillus rhamnosus GG (известен още като LGG) и Saccharomyces boulardi са били успешни в лечението на диария, свързана с антибиотици.

 

Чревни проблеми:

 
Попитайте своя педиатър за пробиотиците, ако детето ви има хронично състояние като синдром на раздразненото черво или възпалително заболяване на червата като улцерозен колит или болест на Crohn.

 

В изследване от Италия се установява, че запечените бебета, на които е даден L. reuteri, са имали по-чести движения на червата след две седмици, отколкото тези, на които е прилагано плацебо.
 

Екзема:

 

„Проучванията показват, че пробиотиците могат да бъдат полезни при екземата, предизвикана от алергии в млякото“.

 

В едно продължаващо финландско проучване, публикувано в The Lancet, бебета, чиито членове на семейството са имали анамнеза за екзема или алергии, или са били лекувани предимно с LGG пренатално (с други думи майките са взели пробиотици докато са бременни) както и до навършване на 6-месечна възраст, или им е било давано плацебо.

 

Изследователите установяват, че децата, които приемат LGG, са имали половината от вероятността да развият екзема от тези, които са приемали плацебо. (LGG – Lactobacillus rhamnosus, е пробиотичният щам, намиращ се в определени продукти)

 

Пробиотиците се считат за безопасни за здрави деца. И докато са необходими повече изследвания, преди лекарите да започнат да предписват пробиотици за специфични детски болести (както и с антибиотици), със сигурност си струва да обсъдите идеята с вашия педиатър.

 
 

Разболява ли ви вашият пробиотик?

 

Разболява ли ви вашият пробиотик?

 

В следващите редове ще дам информация по доста необичайна тема относно пробиотиците – ниско хистаминови пробиотици.

 

Какво означава това?

 

Пробиотиците обикновено се приемат като нещо, което е полезно за всички. Здравето на червата е от решаващо значение за цялостното здраве и пробиотиците са полезни бактерии, които помагат да се реколонизира червата, за да се възстанови равновесието. Така човек би си помислил, че приемането на пробиотици винаги ще е хубаво.

 

Дали това е така обаче?

 

Грешно.

 

За някои хора приемането на пробиотици може да бъде много лоша идея.

Това е така, когато приемат грешен вид пробиотик.

 

Хистаминовата непоносимост е резултат от неравновесие на натрупания хистамин и способността за разграждане на хистамин. Хистаминът е биогенен амин, който се среща в различни степени в много храни. При здрави хора диетичният хистамин може бързо да бъде детоксикиран от аминови оксидази, докато хората с ниска аминова оксидазна активност са изложени на риск от хистаминозна токсичност.
 
Диамин оксидазата (DAO) е основният ензим за метаболизма на поглъщания хистамин. Но някои хора имат недостатъчност на DAO, така че нивата на хистамин могат да станат прекалено големи.
 

Едно нещо, което не се споменава обаче, е ролята, която пробиотиците играят при лечението на хистаминова непоносимост.

 

Направих проучване за хистаминовата непоносимост и една от препоръките, които намерих, беше да се сдобия с ниско хистаминов пробиотик.

 

Какво представлява хистамина?

 

Хистаминът е химично вещество, произвеждано от вашето тяло, което участва в имунната система, правилното храносмилане и централната нервна система по време на имунните реакции.

 

Той изпраща съобщения от тялото до мозъка ви и е компонент на стомашната киселина (което помага за смилането на храната). Но ролята на хистамина е как той участва в имунната система.

 

Най-вероятно сте запознати с думата „хистамин“, тъй като е тя е част от думата „антихистамин“ – тези вещества, които се вземат, когато възникнат алергии.

 

Хистамините предупреждават тялото ви за реален (или погрешен) извършител и довеждат до възпалителен отговор. И това се случва в цялото тяло.

 

Ако тялото ви не може да разруши хистамина достатъчно добре или достатъчно бързо, това резултира в хистаминова непоносимост. Основните симптоми относно хистаминовата непоносимост, които обикновено се свързват с алергии, са най-често следните:
 

 • Сърбеж
 • Кихане
 • Обриви
 • Запушване на носа
 • Синусовото налягане
 • Главоболие
 • Умора
 • Както и други

 

Хистамин и пробиотици

 

Ако имате проблем с хистаминовата непоносимост, последното нещо, което искате, е да вземате пробиотици, които произвеждат повече хистамин. Ако го направите, вместо да станете по-здрави, бихте могли да изострите основния здравен проблем и така те да ви разболеят още повече.

 

Освен това има някои пробиотични щамове, за които е доказано, че са полезни при намаляване на хистаминовия отговор.

 

Според множество проучвания, давам списък на следните пробиотични щамове и ефектът, който те имат върху нивата на хистамина. Разбира се, това може да се промени в бъдеще.

 

Пробиотични щамове за повишаване нивата на хистамин:

 

 • Lactobacillus bulgaricus
 • Lactobacillus casei
 • S. thermophilus
 • Lactobacillus delbrueckii

 

Щамове, понижаващи нивата на хистамин:

 

 • Bifidobacterium infantis
 • Lactobacillus gasseri
 • Lactobacillus rhamnosus
 • Bifidobacterium longum
 • Lactobacillus plantarum
 • Bifidobacterium breve
 • Lactobacillus salivarius
 • Lactobacillus reuteri.

 

Последният щам в този списък, Lactobacillus reuteri, може да се сложи в отделен клас. Много го поставят в категорията „повишаване нивата на хистамин“, но интересното е, че той не принадлежи там.

 

Всъщност, Lactobacillus reuteri причинява превръщането на хистидин в хистамин, но този хистамин повишава сАМР, което реално намалява възпалителния отговор. Поради тази причина го поставям в категорията „намаляване нивата на хистамин“.

 

Хистамин неутрални щамове

 

 • Lactobacillus acidophilus
 • Lactobacillus Lactis
 • Lactococcus Lactis

 

Възможно повлияване на хистамина:

 • Saccharomyces-Boulardii

 

И така, от всичко написано до тук, винаги имайте едно наум при решението и избора да приемате Вие или Вашето дете пробиотик.

 
 

Кърмата ли е най-доброто?

 

Докато една майка предоставя на своето тяло отлични хранителни вещества, млякото й е златният стандарт за храненето на бебето.

 

И все пак някои майки съобщават, че когато бебето им има колики, то е алергично към майчиното си мляко!

 

Природата не би могла да направи такава грешка. Това е просто улика, че във вътрешната екосистема на вашето бебе липсва здравословната микрофлора, необходима за смилането на кърмата.

 

Даването на бебето на пробиотици е особено важно, ако не можете да кърмите бебето поради собственото си компрометирано здравословно състояние или ако сте решили, че кърменето не е точно за вас.

 
 

Какво да търсите в магазина за хранителни стоки

 

С пробиотичните храни, маркетинговото изкуство е много по-напред от науката

 

Но ние знаем, че най-добрите източници на приятелски бактерии са млечните храни като кисело мляко, кефир (което е подобно на киселото мляко) и стари сирена като чедар и гауда. Тези храни също съдържат жизненоважни хранителни вещества като белтъчини, калций и в някои случаи витамин D, които са по-скоро причината, поради които да са добър избор за храна.

 

Изследванията показват, че живите култури в киселото мляко могат да помогнат на децата (а също и на възрастните), които имат лактозна непоносимост (трудно разграждат лактозата, естествената захар в млякото).

 

Независимо от това, когато пазарувате кисело мляко, потърсете надпис „Със жива закваска“, който продукт на теория ще даде най-много ползи за здравето.

 

Пробиотици - ползи

 

Имайте предвид, че недостигът на научни изследвания върху хранителните продукти не означава непременно, че тези елементи не са ефективни. Но дали тези храни всъщност отговарят на такива твърдения като регулиране на храносмилателната система, предотвратяване на диария или повишаване на цялостния имунитет при децата все още остава да се проучва.

 
 

Как и кога да предоставяте пробиотици на вашето бебе

 

Препоръка към всички майки е да предоставят на бебето си ферментирали храни и напитки, като постепенно ги захранват с малки количества.

 

Много от по-малко модернизираните култури по света отдавна знаят за ползите от ферментиралите храни и напитки при храненето на бебетата. Руснаците дават на бебетата си кефир с мляко, разреден с вода, когато са на 4 месеца.

 

Можете да започнете да въвеждате на вашето бебе киселия вкус на ферментиралите храни веднага като поставите малко зеленчуков сок на пръста си и го оставяте да го засмуче.

 

Култивираните зеленчуци съдържат Lactobacillus plantarum, щам на приятелски бактерии, който е много ефективен при лечението на колики и е от решаващо значение за развитието на здравословна вътрешна екосистема.

 

Не забравяйте да се храните с култивирани зеленчуци и за здравето на Вашата имунната система!

 

Ако давате на бебето си култивиран зеленчуков сок около 10 до 20 минути преди храненето му, това може да му помогнете да смила майчиното мляко по-лесно.

 

Ферментиралите напитки, като младият кокосов кефир, разреден с филтрирана вода, също са страхотни, за да давате на бебето си в малки количества колкото чаена лъжичка.

 

Всяко дете трябва да има силна вътрешна екосистема, която да му помогне да стане по-здравословно, по-жизнеспособно човешко същество със силен имунитет. Предоставянето на пробиотици е най-добрият начин да им дадете предимството, което липсва на толкова много деца днес.

 

По-здравите родители създават по-здрави, по-щастливи бебета и по-светло бъдеще за всички нас.

 

__________________________________________________________

Източници:

 1. The most common vaginal infections are: candidiasis (75%), bacterial vaginosis (16%) and trichomoniasis. Hamilton, Carey. Bacterial vaginosis often goes untreated. The Salt Lake Tribune. December 2006. and Vaginitis Due to Vaginal Infections. National Institute of Allergy and Infectious Diseases. October 2004.
 2. Probiotics in Primary Prevention of Atopic Disease.
 3. Effects of Intestinal Microflora and the Environment in the Development of Asthma and Allergy.
 4. Toll of Allergy Reduced by Probiotics.
 5. Probiotics Could Improve Premature Babies’ Gut Health.
 6. Probiotic formula may bolster infant immune system.
 7. Probiotics in the primary prevention of atopic disease: a randomised placebo controlled trial.
 8. http://www.parents.com/toddlers-preschoolers/feeding/healthy-eating/probiotics-the-friendly-bacteria
 9. Use of probiotics in gastrointestinal disorders: what to recommend?
 10. https://wholenewmom.com/health-concerns/low-histamine-probiotics/
 11. Effects of probiotics on gut microbiota: mechanisms of intestinal immunomodulation and neuromodulation
 12. Probiotics and their fermented food products are beneficial for health.
 13. http://bodyecology.com/articles/introduce_babies_probiotics.php

 
 
 

Ивайло Рангелов

6 КОМЕНТАРИ

 • Теодора каза:

  Здравейте,
  Адмирации, че сте си направили труда да систематизирате и предоставите това доста полезно четиво!
  Разбира се, това провокира и някои въпроси. Ще Ви ги задам и се надявам да можете да отговорите.
  1) става дума за адаптираните млека – превантивно трябва ли да се избягват щамовете пробиотици, които повишават нивата на хистамин?
  2) Lactobacillus fermentum hereditum® – за този щам не споменавате нищо. Информацията ми, към момента, за него е, че предпазва тялото на бременната от уро и вагинални инфекции и употребата 1 м. преди раждане има лактогонен ефект.

  • Ивайло Рангелов каза:

   Здравейте,

   Благодаря Ви за оценката и коментара!

   Относно въпросите:

   По т.1 – не, не трябва да се избягват превантивно ако всичко е наред с метаболизирането му и няма данни за недостатъчност на диамин оксидазата.

   2. – Lactobacillus fermentum отначало е изолиран от майчината кърма. В последствие започва да се добавя към адаптирани млека. Щамът Lactobacillus fermentum hereditum® е запазена търговска марка. Той отделя вещества, спомагащи за поддържането на червата и борбата с чревните инфекции. Има проучвания, показващи ролята на Lactobacillus fermentum при различни състояния, като атопични дерматити, вагиналната дисбиоза, оксидативен стрес, колити и др. Освен това този щам играе и важна роля за предотвратяване образуването на мастит. При бебетата е доказано, че намалява шансът за образуване на гастроинтестинални и респираторни инфекции.

 • Теодора каза:

  Благодаря за отговора!

  При положение, че самата кърма съдържа Lactobacillus fermentum допълнителното внасяне, под формата на добавка засилва ли ползите на пробиотика или може би по-високото количество Lactobacillus fermentum би било от полза, само, за предпазване от мастит?
  Ефектът на щама с натрупване ли е и сравнително след какъв период от време се проявява и до какъв се запазва в тялото на кърмачката след спиране на добавката?

  • Ивайло Рангелов каза:

   Да, допълнителното внасяне има полза и то най-вече при чревните и урогениталните проблеми и инфекции. Това, че е в кърмата, не значи че присъства в чревния тракт. Има и проучвания, показващи понижаването нивата на холестерол, ползи за имунитета и доста други бенефити.
   Относно натрупването на щама и запазването му не можах да намеря проучвания. Както при повечето пробиотици трябва да се приема в критичните периоди (в случая кърмене при майката и запознаване на храносмилателната система на бебето с твърди и нови храни в месеците до навършване на годинка на бебето). След тези периоди не трябва да се злоупотребява и да се приема постоянно.

 • Теодора каза:

  Ако майката няма кърма, АД, съдържащо този пробиотик означава ли, че не е най-подходящият избор за новороденото? Марката, за която питсм съдържа само Lactobacillus fermentum и никакви други пробиотични щамове.

  • Ивайло Рангелов каза:

   Не мисля, че не е най-подходящия избор. При адаптираното мляко е важно на бебето да му харесва. Ако го възприема добре, продължете с него, ако ли пък се мръщи и от няколко опита не иска да го пие, пробвайте с друго. Пробиотични щамове могат да се добавят към храненето и допълнително. При нашия мъник пробвахме 2-3 адаптирани млека и се спряхме на това, което му харесваше да приема. Но със сигурност препоръчвам да направите и консултация с Вашия педиатър 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина и вземете БЕЗПЛАТНА електронна книжка

Без спам! Прочети Политика за поверителност за повече информация.

БЮЛЕТИН

Абонирайте се за бюлетина на Babyfoodpedia!

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАСSend this to a friend