ХРАНЕНЕ

ХРАНЕНЕ СЛЕД 12-ТИ МЕСЕЦ

9 ян. · Ивайло Рангелов · Няма коментари

Хранене на бебето след 12-ти месец

 

След навършване на  една годинка, можете да добавите един доста добър списък на храни, като например:

 

 • Авокадо
 • черупкови плодове
 • зелен фасул
 • аспержи
 • пюре от пресни плодове
 • яйчен жълтък (забележка: желязото от яйчни жълтъци не се абсорбира добре)
 • пюре от леща / боб (уверете се, че те са достатъчно добре сварени)
 • Червено месо, пилешко, или риба

Накрая накълцайте, намачкайте или пюрирайте повечето от тях, особено месото или всякакви малки парченца, които не могат лесно да бъдат сдъвкани – или които могат да предизвикат задушаване.


Въвеждайте храните с повишено внимание


Докато рибата обикновено се понася лесно, добре е въвеждането на черупчести мекотели и ракообразни да се изчака, докато детето стане малко по-голямо. Черупчестите мекотели са често срещани алергени при децата, заедно с:

 

 • цели яйца / яйчен белтък
 • Фъстъци
 • Краве мляко
 • Пшеница
 • Соя

 

Също така наблюдавайте внимателно за всякакви реакции при въвеждане им.

 

Какво харесва бебето?


Всяка майка и татко имат по някоя забавна или не толкова история за хранене на бебето, когато то решава да “пребоядиса” пода, тавана или блузата на безпомощния родител.


Бууууу казва бебето. И навсякъде оставя следи от  пюре. Добре, нека да опитаме с това малко по-натам.

 

Какво харесва бебето?


Понякога е трудно да се разбере какво ще хареса бебето на следващата хапка. Бъдете търпеливи и упорити.


Ето някои трикове и съвети, за да помогнете на бебето ви да яде голямо разнообразие от храни, въпреки често така придирчивото му небце.

 

Яжте голямо разнообразие от храни по време на бременност.


Това, с което се храните може да повлияе на това, което бебето ще толерира и харесва.

Използвайте времето като предимство.


Въвеждайте нови храни, когато бебето е гладно. Това може да е сутрин след събуждане или на всеки следващ час за хранене.


Добавете нотка на сладост.

 

Хората се раждат с вродено предпочитание за сладост, която по своята същност означава ценни и богати на енергия храни. Пасирайте по малко количество сладки картофи или плодове в иначе не толкова сладки или по-горчиви зеленчуци.


Но задължително избягвайте преработена и рафинирана захар.


Отново, не забравяйте, че това с което бебето ви започва да се храни ще се отрази на неговите хранителни предпочитания като възрастен индивид.

 

Така че да се избягва преработената захар – особено скрита в търговски бебешки храни заедно с плодови пюрета и сокове – колкото е възможно повече.

 

И също така избягвайте пчелен мед за първата година, тъй като той може да съдържа бактерии, с които бебета все още не могат да се справят.

 

Не се отказвайте.


Ако бебето отказва да яде определена храна, това е нормално (това може да се случи по-често със зеленчуци).


Оставете рутинната храна за известно време и се върнете към нея по-късно. Често бебетата и децата трябва да опитват нови храни, отново и отново, преди да се приспособят към тях. Направете така, че опитването да е положително и спокойно и сторете всичко възможно.


Не се притеснявайте; ако бебето яде различни други храни, хранителният прием трябва да е адекватен.


„Нека бебето води по пътя, когато дойде време за твърди храни“

 

Захранване с твърди храни

 

Придържайте се към пълнозърнести храни.


Новородените са интуитивни консуматори. Те знаят колко храна им е необходима.


Но има уловка – условията трябва да са правилни. Насилственото хранене и / или въвеждане на преработени храни (като сок или конфитюр) преди целите храни може да унищожи този деликатен процес на саморегулиране.


Следвайте нивата на глад и хранителните предпочитания на вашето бебе, като същевременно се стремете към леко разширяване на хранителния репертоар с висококачествена, богата на хранителни вещества храна.

 


Графици за хранене

 

Хранене на бебето след 12-ти месец. Графици за хранене


Изучаването на сигналите за глад е важно както за родителите, така и за бебетата. (И родители, защо не отново да научите и да се вслушате във вашите собствени природни сигнали за глад, заедно с разбирането на тези на вашето бебе?).


Не забравяйте, че децата ще се саморегулират. Те ще искат да ядат, когато са гладни и да спрат да се хранят, когато са наситени.

 

 

Вслушвайте се в “глада” на децата си


Когато детето дава признаци, че е гладно, нахранете го. Когато вече е нахранено, спрете да му давате .


Опитайте се да не оказвате натиск на бебето си към определен график в първите дни, или да го будите през нощта в определен час за да се нахрани.


Отпуснете се и вижте дали можете да намерите ритъма му. (Доверете ни се, бебето ще се събуди само и ще ти каже, когато е време за среднощна закуска!)


Ако бебето плюе много или има големи воднисти изпражнения, особено ако се храни с адаптирано мляко, те могат да бъдат от прехранване.


Помогнете на бебето да общува


Тъй като езикът се развива сравнително късно, и бебетата и възрастните се разочароват, когато не могат да комуникират ефективно, се препоръчва да научите бебето на езика на знаците.


Когато бебето може да покаже със знаци за „повече“, „гладно“, „пълно“, „дай ми това нещо“, и дори „смени ми памперса“, животът става по-лесен.


Увеличаване на теглото и растеж

 

Хранене на бебето след 12-ти месец. Тегло и растеж

 

Бебетата се различават по форма и големина, както и възрастните. Колко телесно тегло качва бебето всеки месец може да варира в зависимост от фактори като генетика, колко се храни и дали е все още на кърма или адаптирано мляко.

 

Например, изключително кърмените бебета обикновено не наддават на тегло по-бързо в първите два месеца от изкуствено хранените, но същите тези бебета са склонни да растат по-бавно, през остатъка от първата година.

 

Въпреки, че може да варира в широки граници от нормалното, ето груб ориентир който можете да използвате, за да прецените, че бебето ви е на прав път:

От раждането до 1 месец

Средно новороденото получава 25-30 гр на ден и расте до 2-3 см на дължина в течение на целия месец.

 

Не забравяйте, че повечето бебета губят част от теглото по време на първите няколко дни от живота, но обикновено си възвръщат това тегло през следващите няколко дни, така че в рамките на една седмица до 10 дни те са отново към първоначалното си тегло при раждане.

1 до 4 месеца:

Бебетата обикновено наддават 1 до 1,5 кг и растат 2-3 см всеки месец. През това време, бебето ви може да изглежда пухкаво; обаче когато нивото му на активност нарастне, тези бебешки гънки скоро ще бъдат заменени от развиващи се мускули.

До 6 месеца:

Повечето бебета са се удвоили теглото си при раждане.

До 12 месеца:

Повечето бебета обикновено сa утроили теглото си и ще са нарастнали с 22 до 28 сантиметрa от дължината им при раждането.

До 24 месеца:

Повечето бебета са увеличили четирикратно теглото си и ще са нарастнали с 35 до 40 сантиметра от дължината им при раждането.

На всяко посещение при вашия педиатър, ще следите теглото, височината и обиколката на главата на детето спрямо диаграма на растежа. Този стандарт-диаграма е разработен от данни чрез национални проучвания и лекарите го използват, за да се определи напредъка на вашето бебе в сравнение с други бебета на същата възраст и пол.

 

Много родители се притесняват, ако измерванията на бебето са в долните или горните граници на графиката. Макар че тези опасения са нормални, не забравяйте, че относителните размери на детето ви не са толкова важни, колкото фактът, че то нараства постоянно.

 

Приготвяне на домашна храна

 

 

 

Хранене на бебето след 12-ти месец

 

Лесно е и икономически ефективно да се направи бебешка храна у дома. Всичко, от което се нуждаете, е кухненски робот или малък блендер. (Или с малко зор – вилица за стриване.)


В началото, изборът на храна за бебето ви ще е ограничен, но с течение на времето ще можете да пюрирате, натрошавате или намачквате голямата част от храната, която и вие ядете.


Уверете се, че сте пасирали добре храната и избягвайте всякакви храни, които могат да предизвикат задушаване. Хапки от много храни, хот-дог, бонбони, ядки, грозде, фъстъчено масло и пуканки са склонни да доведат до проблеми.


Разбира се, следвайте основните правила за безопасност на храните. Мийте си ръцете, замразявайте или размразявайте храните по подходящ начин, изхвърляйте неизядената храна бързо и т.н.


Ако използвате търговска бебешка храна, проверете съставките.

 

Хранителните изисквания


Ето някои общи насоки за хранителен прием на по-големи бебета и малки деца (6 месеца – 2 години):

 

Мазнини


Растящите деца имат нужда от много мазнини, особено наситени, мононенаситени и омега-3 мазнини. Използвайте храни с естествено съдържащи се мазнини, като например:

 

 • Авокадо;
 • Кокосов орех;
 • Масло и други с високо съдържание на мазнини млечни продукти;
 • Месо;
 • Яйца;
 • Тлъста риба (но внимавайте със съдържанието на тежки метали в рибата)

 

Ядки и семена (включително лен, коноп и семена от чиа) може да въведете по-късно, след като сте сигурни, че детето ви ги толерира и може да ги приема правилно.


Омега-3 мазнините (DHA / EPA) са от решаващо значение за здравето като цяло, очите, мозъка и развитието на нервната система.

 

Желязо


Бебетата имат нужда от желязо за когнитивното, неврологичното, моторното и поведенческо развитие и те започват да изискват допълнително желязо в храната около 6-ти месец.


Започнете да добавяте богати на желязо храни по това време. Това може да започне с обогатена на желязо оризова каша и с течение на времето да се включат и други богати на желязо храни като:

 • Листни зеленчуци
 • Смокини
 • Стафиди
 • Ядки и семена
 • Леща
 • Артишок
 • Грах и боб
 • Картофи
 • Пилешки или говежди черен дроб
 • Червено месо (говеждо месо, еленско месо, щраус, и т.н.)
 • Пиле (тъмно месо) и патица
 • Риба


Докато малко количество желязо е важно, не прекалявайте с него. Проверете, за да бъдете сигурни, че не прекалявате със желязото, особено ако разчитате на много подсилени бебешки храни.

 

Ето линк с по-подробна информация за ролята на желязото при бебета и деца.


Забележка: Кравето мляко съдържа много малко желязо и може да причини загуба на  желязо в изпражненията , и така да увреди чревняия тракт на бебето. Не давайте на бебета на възраст под 1 година краве мляко.

 

Цинк


Клетките се нуждаят от цинк. Бебета на възраст над шестмесечна възраст, които ядат 100% растителна основа (веган) диета може да се нуждаят от добавка цинк.

 

Храни, богати на цинк:

 

 • Грах и фасул
 • Ядки и семена
 • Сушени домати
 • Какао на прах
 • Месо, птици (особено по-тъмни съкращения)
 • Риба
 • Сирене

Витамин В12


Бебета на възраст над шест месеца и на 100% диета на растителна основа (веган) ще трябва да получават добавка на витамин В12.

 

Флуорид


Ако водата не се флуорира, може да се наложи добавка. Но твърде много също може да причини проблеми.

 

Йод


Той поддържа щитовидната жлеза здрава. Бебета на възраст над шестмесеца, които ядат не-йодирана сол и ограничено разнообразие от храни, може да се нуждаят от добавка.

 

Храни, богати на йод включват:

 

 • Сушени сини сливи
 • Ягоди
 • Морски зеленчуци
 • Кисело мляко
 • Яйца
 • Йодирана сол

 

Хидратация


Придържайте се най-вече към вода или билков чай. Запазете зеленчуковите и плодови сокове за специални случаи, освен ако не си ги направите сами от смесването на пресни / варени плодове и зеленчуци.


През първите две години от живота на детето се установяват вкусовите предпочитания и метаболитната му среда

 

Обобщение и препоръки


Новородените не пазаруват и не приготвят храната си. Това означава, че те зависят изцяло от родителите си или от настойници да пазаруват и да приготвят храната им, т.е. това сме аз и Вие.


За да се даде на бебето най-добрият старт:


Ако можете, кърмете поне през първите шест месеца от живота на бебето.

 

Прочетете за хранене на бебето през първите 6 месеца


Ако е необходимо, добавете витамин D и/или В12 добавка след 2-3 месец.


На около шест месечна възраст, започнете с някои основни твърди храни.
Започнете с нещо като оризова каша, след това зеленчуци, после плодове и протеинови храни. Въвеждайте само по една нова храна в даден момент, и вижте как ще върви.


Изберете пълнозърнести храни. Това са питателни и насищащи храни и развиват подходящи вкусови предпочитания.


Следвайте сигналите за глад на бебето, както и хранителните му предпочитания, като в същото време внимателно и търпеливо добавяйте различни храни. Не бързайте с нови храни, но бъдете настоятелни и се придържайте към тях.


Говорете с Вашия лекар и фармацевт за необходими добавки (калций, желязо, цинк, йод, омега-3 мастни киселини, пробиотици и т.н.), ако е необходимо.


По възможност използвайте органични и/или хранителни продукти с по-ниски нива на пестициди.


Минимизирайте добавените захари. Това включва плодови сокове и други преработени храни. Прочетете етикетите.


За първите шест месеца от живота кърмата обикновено осигурява достатъчно течност. След шестмесечна възраст най-добре да се добавят вода и билков чай. Избягвайте краве, соево и други преработени млека през първата година.


Възпитанието е достатъчно трудно, а всяко дете е уникално. Не се опитвайте да го направите „перфектно“. Най-вече дайте всичко от себе си!

 

 

Ресурси:

 

Сайт на СЗО

Американска Педиатрична Академия

 

 

 

Ивайло Рангелов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина и вземете БЕЗПЛАТНА електронна книжка

Без спам! Прочети Политика за поверителност за повече информация.

БЮЛЕТИН

Абонирайте се за бюлетина на Babyfoodpedia!

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАСSend this to a friend