ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА

ИЗГРАЖДАЩИ БЛОКЧЕТА ПРИ ХРАНЕНЕТО НА БЕБЕТО

17 авг. · Ивайло Рангелов · Няма коментари

Вода, фибри и соли

ВОДА


Кърмените бебета обикновено получават достатъчно вода от млякото на майката.

При бебетата хранени с адаптирано мляко може да се наложи да се дават малки количества вода, тъй като при тях млякото може да ги накара да ожаднеят. Тялото на бебето е около 75 процента вода и правилната хидратация е жизнено важна за всички телесни функции.

 

Всички бебета се нуждаят от вода след като се въведат твърдите храни, за да се подпомогне храносмилането. Когато времето е много горещо някои кърмените бебета също може да се нуждаят от допълнително вода. Газирана минерална вода не е подходящ за бебета, защото това може да доведе газове и спазми.

 

ФИБРИ

 

Фибрите по същество са сложни въглехидрати, които са несмилаеми. Помагат

 

предотвратяването на запек, често срещан проблем при децата, и могат също така да понижат риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и поява на т.нар. “раздразнени черва”. Растителните храни като пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, сушени плодове и бобови растения са богати на фибри.

 

Като се има предвид малкия размер на стомахчето на бебетата и малките деца, твърде много влакнести и обемисти храни могат да ги запълнят, преди те да са консумирали достатъчно калории или други хранителни вещества. Това може да е от особено значение при някои вегетариански бебета.

 

Твърде много фибри също могат да причинят диария, газове и стомашни болки.

 

СОЛИ

 

Солите помагат на бебетата да поддържат баланса на течностите и са необходими за образуването на нервите.

 

Бебетата, които все още разчитат основно на хранене от майчиното мляко и/или адаптирано мляко, получат адекватно количество соли. По-големите бебета получават соли от плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни.

 

През първата година бебтата не се нуждаят от допълнително прибавяне на сол към храната. Тъй като при възрастните небцето е приспособено към по-солен вкус, те могат да добавят сол към храната на бебето след след като я опитат, но това е абсолютно погрешно. Това, което е безсолно за възрастните е идеално за бебето.

 

Твърде многото сол може да стресира бъбреците на бебето и да причини развитието на солен вкус в ранна възраст. Освен това добавянето на допълнително сол към храната може да забави растежа.

 

След една година, могат да се използват малки количества висококачествена морска сол при готвене. Избягвайте рафинираната готварска сол, която е лишена от всички необходими минерали.

 

ЗАХАР

 

Майчиното мляко е естествено сладко и осигурява най-добрата захар за бебетата. Бебетата също получават естествени захари, съдържащи се в зеленчуците, плодовете,и пълнозърнестите храни. След захранването с твърди храни, пълнозърнестите житни растения могат да бъдат подсладен с кърма или малки количества оризов сироп, оризов малц или ечемичен малц. Мед, царевичен или кленов сироп не трябва да се дават през първата година, тъй като съществува риск от детски ботулизъм (тежко хранително отравяне).

 

Хранене на бебето с естествени захари, като тези в плодовете, създава здравословни навици. Избягвайте високо рафинираните захари, намиращи се в преработени храни.

 

 

 

Ивайло Рангелов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина и вземете БЕЗПЛАТНА електронна книжка

Без спам! Прочети Политика за поверителност за повече информация.

БЮЛЕТИН

Абонирайте се за бюлетина на Babyfoodpedia!

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАСSend this to a friend