Инфекция с ротавирус

Факти и хранителен режим

22 апр. · Ивайло Рангелов · 2 Коментара

Инфекция с ротавирус – факти и хранителен режим

Преди седмица моят син Калоян (на 2 годинки) постъпи в инфекциозно отделение, след няколкодневни перипетии по доктори и болници, с диагноза инфекция с ротавирус.
 
Впоследствие се оказа, че има и вирусна пневмония. След няколко неточни диагнози и неподходящо лечение от различни лекари, съм благодарен, че беше открита истинската причина за заболяването и своевременно третирана.

 

Благодарен съм на персонала на Инфекциозна болница и изключително много искам да благодаря на моята половинка и спътница в живота – Надя, която беше неотлъчно с нашето момче в болницата по време на неговия престой и възстановяване.

 

Именно този момент от нашия живот ме подтикна да проуча и напиша тази статия за ротавирусните инфекции, как да разпознаем симптомите и каква диета е необходимо да спазва нашето дете след преболедуване. И по възможност никога да не се стига до болничен престой.
 
 

Ротавирусни инфекции – факти

 

Инкубационният период е обикновено около два дни.

 

Ротавирусното заболяване обикновено преминава само по себе си, след три до девет дни.
 
 

Какво е ротавирус?

 
Ротавирус схема

 

Ротавирусът е вирус, който инфектира червата и това води до тежко възпаление на стомаха и червата (гастроентерит). Инфекцията с ротавирус е най-честата причина за тежка диария сред бебета и деца по целия свят и причинява смъртта на около 500 000 деца по света всяка година.Повечето неваксинирани деца се заразяват с ротавирус до 3-годишна възраст.
 
 

Името идва от характерната му форма при наблюдаване под електронен микроскоп (ротавирус - от латински 'rota', което означава 'колело').

 

От 2006 г. e на разположение ваксина за ротавирусна инфекция.

 

Бебета и малки деца между 6-24-месечна възраст са в най-голям риск от развитие на тежко заболяване от ротавирусна инфекция. Възрастните понякога могат да се заразят, но резултатът на заболяването обикновено е лек.

 

Ротавирусът засяга населението във всички социално-икономически групи и е също толкова широко разпространен в индустриализираните и развиващите се страни, така че разликите в санитарно-хигиенните практики или водоснабдяването вероятно не влияят на разпространението на инфекцията.

 

Инфекция с ротавирус - разпространение

 
 

Какво причинява ротавирусни инфекции?

 

Ротавирусът е член на семейството на вирусите Reoviridae и съдържа двойно-верижна РНК, заградена с външен слой с двойна черупка (капсид).
 

 

Инфекция с ротавирус
 
 

Как се предава ротавирусът?

 

Основният начин на предаване на ротавирус е преминаването на вируса от изпражненията, към устата на друго дете. Това е известно като фекално-орален път на предаване.
 
Децата могат да пренасят вируса, когато забравят да мият ръцете си преди хранене или след използване на тоалетната.
 
Докосването на повърхност, която е била замърсена с ротавирус и след това докосване в областта на устата, също може да доведе до инфекция – това е контактен път на предаване на инфекцията.
 
Също така има случаи на ниски нива на ротавирус в секрети на дихателните пътища и други телесни течности. Тъй като вирусът е стабилен (остава инфекциозен) в околната среда, предаването може да се осъществи чрез поглъщане на замърсена вода или храна и контакт със замърсени повърхности.
 
Ротавирусът може да оцелее в продължение на дни на твърда и суха повърхност и може да живее часове на повърхността на човешки ръце.
 
 

Какъв е инкубационният период на ротавируса?

 

Времето от началната инфекция до симптомите (инкубационен период) за ротавирусната болест обикновено е около два дни, но варира от един до три дни.
 
 

Какви са симптомите и признаците на ротавирусната инфекция?

 

Симптомите на заболяването включват треска, повръщане и водниста диария. Възможно е също така да настъпи болка в корема, а заразените деца могат да имат обилна водниста диария до няколко пъти на ден. Симптомите обикновено продължават от три до девет дни.
 
Изпражненията са воднисти, жълто-зелени или с мътен бял цвят, обилни, без патологични примеси (кръв, слуз).
 
Интензитетът на диарията е различен: до 5 изхождания на ден при леките форми на заболяване и 6-9 или >10 при средно тежките и тежки форми.
 
Имунитетът към повторна инфекция е непълен след преболедуване, но последващите инфекции са по-малко тежки от първоначалната.

 

Ротавирусната инфекция може да бъде свързана с тежка дехидратация при кърмачета и деца. Тежката дехидратация може да доведе и до смърт в редки случаи, така че е важно да се разпознае и лекува това усложнение на ротавирусната инфекция.
 
В допълнение към описаните по-горе симптоми на ротавирусна инфекция, родителите трябва да са запознати със симптомите на дехидратация, които нерядко се появяват при ротавирусна инфекция или при други тежки състояния.

 

Симптомите на дехидратация включват

 

 • Летаргия
 •  

 • Суха, хладна кожа
 •  

 • Липса на сълзи при плач
 •  

 • Суха или лепкава уста
 •  

 • Потънали очи или потънал фонтанел (мекото място ​​по главата на бебетата) и
 •  

 • Екстремна жажда.

 

Симптоми на дехидратация

 
 

Какви специалисти третират ротавирусната инфекция?

 

Ротавирусната инфекция най-често се лекува от специалисти по първична медицинска помощ, включително педиатри, специалисти по инфекциозни болести и специалисти по семейна медицина (лични лекари).
 
Тежките или сложни случаи може да изискват намесата на други специалисти, включително лекари за спешни случаи и интензивни грижи.
 
 

Как здравните специалисти диагностицират ротавирусна инфекция?

 

Диагнозата на ротавирус може да се направи чрез бързо откриване на ротавирус в проби от изпражнения. Щамовете на ротавирус могат да бъдат допълнително характеризирани чрез специално тестване с ензимен имуноанализ или PCR (полимеразна верижна реакция), но такива тестове не са обичайно налични или необходими.
 
 

Какво представлява лечението на ротавирусна инфекция?

 

Няма специфично лечение за ротавирус. За хората със здрава имунна система ротавирусната инфекция на червата (гастроентерит) е самоограничаващо се заболяване, което трае само няколко дни.
 
Лечението се състои от повишен прием на течности (орална рехидратация), за да се предотврати дехидратация.
 
Около едно от 40 деца с ротавирусна инфекция на червата изисква хоспитализация за интравенозно рехидратиране.
 
 

Каква е прогнозата за ротавирусна инфекция?

 

Ротавирусната инфекция е самоограничавано заболяване, което се разсейва след три до девет дни от симптомите. Рядко тежката дехидратация, придружаваща ротавирусната инфекция, довежда до смърт. Разпознаването на състоянието и подходящото поддържащо лечение (рехидратация) може да предотврати сериозни усложнения.
 
 

Превенция

 

Ваксинацията е най-ефективната превантивна мярка и е много ефективна при предотвратяването на тежка ротавирусна болест при малки деца и бебета.
 
В България е одобрена за употреба при кърмачета ваксината Rotarix® (RV1) и се прилага в две дози, една доза на 2-месечна възраст и една на 4-месечна.
 
Първата доза от ваксината трябва да се приложи преди детето да е на 15-седмична възраст. Също така, кърмачетата трябва да получават всички дози ротавирусна ваксина преди да навършат 8-месечна възраст. Ваксината се прилага чрез поставяне на капки в устата на бебето.
 

Кога не трябва да се прилага ротавирусната ваксина?

 
Деца не трябва да получават ротавирусна ваксина в следните ситуации:
 

 • Деца, които са имали тежка (животозастрашаваща) алергична реакция към доза ротавирусна ваксина, не трябва да получават друга доза.
 •  

 • Дете, което има тежка (животозастрашаваща) алергия към който и да е компонент на ротавирусна ваксина, не трябва да получава ваксината.
 •  

 • Уведомете Вашия лекар, ако Вашето бебе има тежки алергии, за които знаете, включително тежка алергия към латекс.
 •  

 • Деца с „тежка комбинирана имунна недостатъчност“ (SCID) не трябва да получават ротавирусна ваксина.
 •  

 • Деца, които са имали тип блокаж на червата, наречен „инвагинация“, не трябва да получават ротавирусна ваксина.
 •  

 • Деца, които са умерено или тежко болни, трябва да чакат да получат ваксината, докато не се възстановят. Това включва кърмачета с умерена или тежка диария или повръщане. Бебетата, които са леко болни, могат да получат ваксината.

 
Проверете при Вашия лекар преди ваксинирането, ако имунната система на вашето бебе е отслабена поради:

 • ХИВ/СПИН или всяко друго заболяване, което засяга имунната система
 •  

 • Лечение със стероидни лекарства
 •  

 • Рак или лечение на рак с лъчетерапия или лекарства

 
 

Хранителен режим по време и след дехидратиране от инфекция с ротавирус и други стомашно-чревни вируси

 

При наличие на горепосочените симптоми на заразяване с ротавирус незабавно потърсете лекарска помощ или се консултирайте с Вашия педиатър.
 
При по-тежко инфектиране може да се наложи вашето дете да постъпи в болница в инфекциозно отделение. При по-леките форми се консултирайте как да процедирате у дома.

 

Най-важното в началото е да се овладее дехидратирането на организма и да се прекрати диарията. Подходящ разтвор за рехидратиране (по препоръки и на СЗО) е Хидратин Алфа, а също така и Хидрасек.
 
Други препоръчвани рехидратиращи разтвори са ORS сок от морков и ориз или от ябълка (Hipp). Дават се по малко и начесто (поне 3 пъти дневно).

 

Никога не давайте на детето медикаменти, които вашият лекар не е одобрил.

 
 

Понякога родителите използват каквото имат в домашната аптечка, но тези лекарства могат да причинят нежелани реакции при децата и да влошат заболяването.

 

По-специално, някои антидиарийни медикаменти съдържат аспирин-подобно вещество, наречено салицилат, което може да причини синдром на Рей, което е рядко, но потенциално фатално заболяване, при деца под 18 години.

 

Докато лоперамид (основната съставка в Imodium и други) е одобрена от FDA за деца на и над 6-годишна възраст, не се препоръчва да използвате това лекарство, защото то забавя храносмилането и запазва причинителя в червата на детето ви по-дълго.

 

Консултирайте се с Вашия лекар, преди да му дадете таблетки за дъвчене, които не съдържат салицилат. Често най-добрата стратегия е просто да поддържате детето си хидратирано и да го изчакате.

 

Освен рехидратирането е добре първите дни детето да премине на подходяща диета. Тя включва основно солети, сухари, обикновени бисквити и вода.
 
При по-малките деца, които все още приемат адаптирано мляко може да се дава диетично, за специални медицински цели при диария (напр. Humana HN).

 

Ако детето ви е със стомашно-чревна инфекция, храната ще бъде последното нещо, което то ще иска. Но когато всичко премине и започне да възвръща апетита си, започнете бавно.

 

Веднага щом се почувства малко гладно детето, можете да преминете към т.нар. “диета BRAT“ (от bananas, rice, apple sauce, and toast). Това означава банани, ориз, ябълки или тост. Както споменах по-горе, обикновените бисквити и солети също са чудесни.
 
Опитвайте по едно нещо и му дайте малко време, за да разберете как се справя храносмилателната му системата.

 

Педиатрите предполагат, че кърмачетата и децата с разстроени стомаси ядат тези четири храни, защото намаляват количеството изпражнения, произведени от тялото, и дават шанс на червата за почивка.
 
Въпреки, че диетата BRAT се препоръчва от повечето педиатри за деца с диария, Американската академия по педиатрия сега препоръчва на децата да възобновят приемането на нормална, добре балансирана храна в рамките на 24 часа от симптомите на диария.

 

BRAT диета

 

Причината за това е, че BRAT диетичните храни са с ниско съдържание на фибри, протеини и мазнини и по този начин липсват достатъчно хранителни вещества.

 

Тъй като диетата BRAT не осигурява всички елементи на здравословна диета, децата и възрастните трябва да я следват само за кратък период от време. Ако се придържате само към храни от диетата BRAT твърде дълго, тялото ви може да стане недохранено, което затруднява възстановяването.
 
 

Подходящи ли са успокояващите чайове? Ами пробиотиците?

 

И в заключение няколко думи относно чайовете и пробиотиците.

 

Трябва да сме изключително внимтелни относно всякакви чайове и отвари.

 

Някои от тях имат доста мощни билкови съставки, които не са предназначени за деца

 

Дори има чайове, в които има силен лекарствен ефедрин в тях. Така, че не мислете само защото идва от магазина за здравословни храни и има снимки на цветя върху кутията, е безопасно за вашето дете.

 

Ако сте голям почитател на чая, може да опитате слаба отвара от лайка, но тя не трябва да бъде вашата единствена форма на хидратация. Или ако сте избрали нещо, което наистина искате да опитате, първо се консултирайте с лекаря си. Това важи за всяко дете, но най-вече за тези под 12-годишна възраст.

 

Що се отнася до други добавки като витамин D (промотиран като бустер на имунната система) или пробиотици, няма данни, че предотвратяват или лекуват стомашния грип.

 

Въпреки това, ако детето ви е имало наистина лоша диария и апетитът му се е върнал, можете да опитате кисело мляко с активни култури, за да помогнете за повторно заселване на добрите бактерии, които обикновено живеят в червата му.
 
 

Имунитет

 
Преди наличието на ваксина, почти всички деца са се заразявали с ротавирус до третия си рожден ден. Възможни са и повторни инфекции с различни вирусни щамове, като и повечето деца са имали няколко епизода на ротавирусна инфекция в първите години от живота.
 
След няколко инфекции с различни щамове на вируса, децата придобиват имунитет към ротавирус.
 
 

Първата инфекция има тенденция да доведе до по-тежки симптоми, отколкото последващите инфекции, а ваксинацията е много ефективна при кърмачетата за предотвратяване на тежки симптоми.


 
 
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
 
По материали от:
 
http://www.medicinenet.com
 
http://www.parenting.com
 
http://www.parents.com
 
 
Литература:
 
Nguyen, David D. „Rotavirus.“ Medscape.com. Sept. 13, 2015. <http://emedicine.medscape.com/article/803885-overview>.
 
„Rotavirus: Questions and Answers.“ Immunization Action Coalition. <http://www.immunize.org/catg.d/p4217.pdf>.
 
United States. Centers for Disease Control and Prevention. „About Rotavirus.“ Aug. 12, 2016. <http://www.cdc.gov/rotavirus/about/index.html>.
 
United States. Centers for Disease Control and Prevention. „Rotavirus.“ Aug. 12, 2016.
<http://www.cdc.gov/rotavirus/>
 
 
 

Ивайло Рангелов

2 КОМЕНТАРИ

 • Диана каза:

  Здравейте, не зная до колко бихте дали коментар или мнение. Но днес на бебе на 6м й „биха“ за 1ви път ротавирус, и не знам какво може да се направи… освен да се чака резултата…
  Педиатърката не обърна внимание че сме отложили ваксините и дефакто малката не е на 2месеца, а на 6м… И просто акъла не ми побира как аз не се бях поинтересувала коя ваксина до кога трябва да се постави…. късно но факт. Моля се да няма поражения

  • Ивайло Рангелов каза:

   Здравейте,
   Не съм педиатър и специалист, но направих проучване по въпроса. Да, препоръчва се първото поставяне да е на 4-та седмица, като не се наблюдават проблеми ако втората ваксина (или третата, зависи от препарата) се постави до 6-ти месец. След този период ваксината също би била ефективна, но има някои съображения, за които трябва да се внимава. След този период има повишен риск от т.нар „intussuception“ или вгъване на червата. Това се дължи на ендотоксини от ваксината и в някои редки случаи може да предизвика такова състояние. Повечето случаи са описани след първата доза, но наистина са редки. Надявам се при вас да не се получат никакви усложнения всичко да е наред! Ако все пак видите някакви признаци за неразположение, обърнете се към специалист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина и вземете БЕЗПЛАТНА електронна книжка

Без спам! Прочети Политика за поверителност за повече информация.

БЮЛЕТИН

Абонирайте се за бюлетина на Babyfoodpedia!

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАСSend this to a friend