Примерни менюта за хранене на бебе

8-12 месеца

16 окт. · Ивайло Рангелов · Няма коментари

Примерни менюта за хранене на бебе на 8-12 месеца

Менюто по-долу е предназначено да ви даде представа за това какво може да опитате при хранене на бебе на 8-12 месеца.

 

Ихаа! Вашето бебе толкова бързо се движи към нови храни и по-голяма независимост. На този етап е време вече да сме представили по-голямо разнообразие от храни, но не забравяйте “4 дневното правило”.

 

Все още има разнообразие от храни, които бебето ви не е опитало и са възможни нежелани реакции. На този етап може постепенно да увеличите количеството твърди храни, които бебето Ви яде, докато свикне с тях.

 

Предложете му 1 или 2 кубчета/късчета храна от всеки нов вид, когато бебето ви показва, че е готово за повече. Също така можете да помислите за въвеждане и на по-разнообразни и текстурирани храни в тази възрастова група.
 
 

Какво количество храна да давам на бебето?

 

Важно е да се отбележи, че дори на този етап не всички бебета на възраст между 8 и 12 месеца ще ядат същите количества, нито ще ядат същите храни. Отново, поради различната възраст, на която бебетата започват с твърди храни, някои десет-месечни бебета все още не са стартирали с млечни продукти например. Има много бебета, които не започват твърди храни до 8-месечна възраст и по този начин тази конкретна извадка от менюто не би била подходяща.

 

Стандартните таблици или графики за хранене може да не сте подходящи за вашето бебе. Менютата, дадени по-долу са само като пример и идея. Предназначени са да ви дадат идеи за това какви видове храна бихте могли да използвате, за да постигнете добър баланс между хранителни вещества и разнообразие.
 
Тези предложения предполагат, че сте въвели обявените храни и че сте изчакали подходящия период от време, за да откриете алергична реакция. Не мислете, че бебето ви трябва да яде твърди храни според всеки график. Вашето бебе ще изяде толкова твърди храни, от колкото се нуждае – доверете му се.

 

Кърмата и/или адаптираното мляко са НАЙ-ВАЖНИТЕ източници на хранене за вашето бебе на възраст до 12 месеца. Не заменяйте кърменето или храненето с адаптирано мляко с твърди храни, докато педиатърът Ви посочи, че това е правилно за вашето бебе.

 

Когато погледнете примерните менюта, не мислете за сервиране на порции като за възрастни. Бебето със сигурност не може да изяде 1 чаша овесена каша с половин банан в нея, заедно с половин чаша кисело мляко например. Съвсем друго е да му дадете четвърт чаша овесена каша с малко парченца банан, залети с малко кисело мляко. Количествата храна не са отбелязани, защото, както споменах, всички бебета са различни и ще имат нужда от различно количество храна.

 
 

Закуска

 

Хранене на бебе на 8-12 месеца - закуска

 
 

Обед

 

Хранене на бебе на 8-12 месеца - обед

 
 

Вечеря

 

Хранене на бебе на 8-12 месеца - вечеря

 
 

Не забравяйте винаги да се консултирате с Вашия педиатър относно въвеждането на твърди храни на бебето и специално обсъдете всички храни, които могат да представляват алергенен риск за вашето бебе!

 
 
 

Ивайло Рангелов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина и вземете БЕЗПЛАТНА електронна книжка

Без спам! Прочети Политика за поверителност за повече информация.

БЮЛЕТИН

Абонирайте се за бюлетина на Babyfoodpedia!

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАСSend this to a friend