4 дневното правило

Важно ли е да го следвате, когато въвеждате нови храни?

19 юли · Ивайло Рангелов · Няма коментари

4 дневното правило

Какво е „4 дневното правило“?

 

Важно ли е да го следвате, когато въвеждате нови храни?

 

„4 дневното правило“ е наистина лесен начин да се проверят възможните реакции към нови храни, като хранителна чувствителност или хранителни алергии. Не забравяйте, че в допълнение към възможните алергични реакции, храните могат да причинят и проблеми с храносмилането, като болки в корема, болезнени газове или дори проблеми с изхождането.

 

 

Правилото е лесно да се следва…

 

Всеки път, когато въвеждате нова храна на вашето бебе, трябва да продължите да давате на бебето си същата храна за четири дни. Можете да продължите да храните бебето си с други храни, които сте въвели безопасно.

 

Например, въведете на бебето авокадо в понеделник и изчакайте до петък да въведете друга храна.

 

Когато въвеждате нова храна в продължение на няколко дни, можете по-добре да определите точно как бебето ви реагира на тази храна. Важно е да следвате „Правилото за 4-те дни“, когато въвеждате на бебето си нови твърди храни, особено в началния етап. Това е най-важно, ако Вие и/или членовете на вашето семейство имате анамнеза за хранителни алергии.

 

Следвайки правилото за четиридневно изчакване и въвеждането на нови храни една по една, ще можете също така лесно да започнете „елиминираща диета“. Ако подозирате, че детето ви е имало нежелана реакция към нова храна, ще имате само няколко храни, които да изглеждат като виновник.

 

 

Дали „4 дневното правило“ е наистина необходимо?

 

Казвали ли са Ви да се придържате към него или да го игнорирате заедно с други „митове“?

 

Тъй като проучванията показват, че чакането за въвеждане на алергенни храни може да няма никакво въздействие върху това дали детето развива хранителна алергия, използването на правилото за 4-дневно изчакване става остаряло.

 

Има много педиатри, които сега предполагат, че на бебетата могат да бъдат въведени различни храни наведнъж, дори още през първите дни.

 

Предполага се, че предлагането на по-голямо разнообразие от вкусове и текстури, по-рано и по-често, ще доведе до обучаване на вкусовите рецептори на бебето да се насладят на аромати от всякакъв вид. Предлагането на по-голямо разнообразие по-рано, като сервиране на 4 нови храни в рамките на 2 или 4 дни, вместо по-късно, може да даде на бебето желание и любопитство да опита всичко, което се поставя пред него. И не забравяйте за билките и подправките, когато въвеждате твърди храни – по-рано е по-добре!

 

 

„4 дневното правило“ е добре да се следва, ако имате анамнеза за хранителни алергии.

 

Следвайки бавния модел на въвеждане на твърди храни на вашето бебе ще ви помогне да установите алергични реакции или храносмилателни проблеми. Алергичните реакции обикновено ще се появят в рамките на първите 24 часа (често може да се проявят и до половин час след хранене). Хранителните проблеми, като диария или запек, може да отнемат повече време.

 

На следващите рисунки е показана примерна схема за времето на въвеждане на различни типове твърди храни:

 

 

4 дневното правило - въвеждане на плодове

 

 

 

4 дневното правило - въвеждане на месо и млечни продукти

 

 

 

4 дневното правило - въвеждане на зеленчуци

 

 

 

Въвеждайте нови храни сутрин или рано следобед

 

Това ще ви даде възможност да се справите с всички нежелани реакции – по-лесно е да получите медицинска помощ през деня, отколкото привечер или през нощта. Ако се появи нежелана реакция през сутринта / ранния следобед, това ще причини най-малкото разстройство в режима на бебето.

 

 

Кога мога да смесвам храни без да се притеснявам за „4 дневното правило“?

 

След като въведете няколко нови храни без реакция, можете да започнете да ги смесвате, както желаете.

 

 

Кога мога да спра да обръщам внимание на „4 дневното правило“?

 

Когато бебето ви е на възраст между 9 и 10 месеца, ще сте въвели много нови храни и ще имате добра представа за това, какви храни могат да бъдат алергични или да причинят храносмилателно разстройство. На този етап обръщането на по-малко внимание на правилото за 4-дневно изчакване е обичайно. Докато спазвате правилото за 4-дневно изчакване, все още е важно да обърнете внимание на новите храни, които предлагате на вашето бебе, особено на тези храни, които представляват риск от алергия.

 

Разбира се, ако вашето семейство има анамнеза за хранителни алергии и/или непоносимост, може да искате да продължите да спазвате правилото за 4-дневно изчакване, докато бебето Ви не е навършило 12 месеца. Както винаги, добре е да се консултирате с педиатър.

 

 

 

Ивайло Рангелов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина и вземете БЕЗПЛАТНА електронна книжка

Без спам! Прочети Политика за поверителност за повече информация.

БЮЛЕТИН

Абонирайте се за бюлетина на Babyfoodpedia!

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАСSend this to a friend