Кърмене – най-доброто начало

[плюс ИНФОГРАФИКА]

19 мар. · Ивайло Рангелов · Няма коментари

Кърмене – най-доброто начало

Когато бебето, веднага след като се роди в този студен свят, се положи върху гърдите на майката, чувството за топлина е първото, което то усеща;
 
Следващото чувство е за малко удоволствие от миризмата на млякото й; след това вкусът му е удовлетворен от допира с него;
 
Непосредствено след това апетитът на глад и жажда си позволяват удоволствие от притежанието на своя обект; и на последно място, осезанието е възхитено от мекотата и гладкостта на млечния фонтан, източник на такова голямо щастие.
 
…. И по този начин, в нашите късни години, когато всеки представен нам обект, който чрез своите извити или спираловидни линии наподобява формата на женскa гръд, независимо дали се намира в красив пейзаж или под формата на някои антични вази, или в други произведения на изкуството, ние чувстваме цялостна наслада, което повлиява всички наши сетива;
 
И, ако обектът не е твърде голям, изпитваме привличане да го прегърнем с ръце и да го поздравим с устните си, както правихме в нашето най-ранно детство, в лоното на нашата майка.
 
~ Еразъм Дарвин, „Инстинкт“, „Зоономия или законите на Органичния живот“, 1794

 
Кърменето е хранене на бебета и малки деца с мляко от гърдата на жената.
 
Здравните специалисти препоръчват кърменето да започне в рамките на първия час от живота на бебето и да продължава толкова често, колкото бебето иска.
 
През първите няколко седмици от живота си бебетата могат да сучат приблизително на всеки два до три часа. Продължителността на храненето обикновено е десет до петнадесет минути от всяка гърда. По-големите деца се хранят по-рядко.
 
Майките могат да изцеждат кърмата, така че да може да се използва по-късно, когато кърменето не е възможно. Кърменето има редица ползи както за майката, така и за бебето.
 
 

Новородено бебе има само три искания. Те са топлина в ръцете на майка му, храна от гърдите й, и сигурността на нейното присъствие. Кърменето удовлетворява всичките три

~ Грантли Дик Рийд


 

Предимства на кърменето

 

За бебето, кърмата или кърменето осигуряват:

 
▘ Правилния баланс на хранителни вещества, които трябва да
бъдат единственият източник на храна за първите 6 месеца от живота;
 
▘ Уникални биоактивни фактори, които подобряват имунната система на кърмачето и са свързани с развитието на познавателните способности;
 
▘ защита от заболявания като стомашно-чревни заболявания, на дихателните пътища и ушни инфекции.
 

За майката, кърменето:

 
▘ Помага за възстановяването след раждане и потиска овулацията за много жени;
 
▘ Може да предпази от рак на гърдата и рак на яйчниците;
 
▘ Е по-евтино, по-удобно и отнема по-малко време, отколкото храненето от шише;
 
▘ Стимулира отделянето на хормони, които карат майката да се чувства по-спокойна и щастлива.
 

Характеристики на кърмата

 
▘ Първата кърма, наречена коластра, е гъста, жълта и съдържа антитела, които помагат в борбата с болестите и са много здравословни за кърмачето.
 
▘ Млякото, което идва по-късно се нарича зряла кърма и изглежда по-воднисто. Тази кърма има тенденция да изглежда непрозрачна и по-плътна в края на храненето. Съдържа също важни антитела и е много питателна за кърмачето.
 

Положения за хранене

 
▘ Намерете удобно място, където можете да се отпуснете по време на кърмене.
 
▘ Трябва да опитате различни позиции, за кърмене на детето. Тези позиции включват:

• легнали или странично легнали
• в скута или захват тип “Люлка”
• тип “футболен” захват

 
Позиции за кърмене
 

Нормална пълнота на гърдите

 
▘ През първите 1 до 2 седмици след раждането, гърдите обикновено ще се уголемят. До края на втората седмица, подуването може да намалее – това е естествено и не означава, че губите мляко си.
 

Поставяне и отделяне от гърдата

 
▘ Измийте ръцете си преди да започнете с кърменето.
 
▘ Когато прикрепяте бебето към гърдата, задръжте него или нея близо до вас и разтривайте брадичката или долната устна на бебето със зърното. Щом бебето отвори широко устата си и езикът е на пода на устната кухина, бързо го поднесете към гърдата и вкарайте цялото зърно и повечето от тъмната кръгова част на гърдата (ареолата) в устата на бебето. Дръжте гърдата с помощта на захват „Люлка“.
 
▘ Новородените често сами се отделят от гърдата. Но ако искате вашето дете да се отдели от гърдата, плъзнете леко пръст между ъгъла на устата на бебето и гърдата, така че нежно да се отделят.
 
Поставяне и отделяне от гърдата

 

Кърмене – честота и продължителност

 
▘ Кърмете често бебето през деня и нощта, за да:
 

• Позволите на тялото ви да произвежда достатъчно мляко за бебето (колкото повече кърмите, толкова повече мляко произвежда тялото ви);

• Предотвратите гърдите да станат препълнени (пълни и твърди); и

• Помагате на вашето дете да расте.

 
▘ Кърмете бебето, когато то е гладно (бебето може да се събуди и да подскача, да смуче пръстче, да плаче или да издава мляскащи звуци). Бебето ще ви води и просто го следвайте кога и колко дълго да кърмите.
 
▘ Новородените обикновено се кърмят на всеки 1½ до 3 часа през деня и нощта. Ако вашето дете не изглежда гладно, продължете да се опитвате да кърмите на всеки 2-3 часа. Събудете мъничето за кърмене, ако то спи повече от 4 часа.

 

Индикатори за това дали бебето ви получава достатъчно мляко

 
▘ Вашето кърмещо бебе получава достатъчно количество кърма, ако:
 

• наддава стабилно, дори и да е бавно (това е много важен показател);

• кърми се подходящ брой пъти на ден;

• Може да се чува как преглъща редовно, докато се кърми (в тиха стая);

 
▘ Има много мокри и замърсени пелени (дефекация) с бледо жълта или почти безцветна урина; поне 4-8 мокри и 3 замърсени пелени на ден през първите 3-5 дни от раждането, 6 или повече влажни и 3-4 замърсени пелени на ден до 5-7 дневна възраст (докато не се дават никакви допълнителни течности, освен кърма).

 

Облекчаване на често срещани проблеми при кърменето

 

Разранени зърна

 
За да предотвратите или облекчите възпалението на зърната:
 
▘ Грижете се за гърдите си чрез:
 

• Поддържане на зърната сухи между храненията – изсушете ги на въздуха след кърменето и поставете сухи тампони или подобна суха дишаща материя в сутиена (ако носите такъв). Подменяйте подложките или дрехите, веднага след като се намокрят.
• Когато миете гърдите си, използвайте чиста вода за измиване на зърната. Сапун или душ-гел върху зърното и ареолата премахват естествените масла от тях. Изплакнете зърната и ареолата ако по време на вана или душ случайно попадне шампоан върху тях. Избягвайте триене на зърната с кърпа.

 
▘ Сменяйте позициите, които ползвате за да кърмите детето си.
 
▘ Новородените деца трябва да бъдат хранени на всеки 1-3 часа. Ако се хранят по-рядко:
 

• Бебето може да е толкова огладняло, че да започне да суче енергично и да нарани зърната.
• Гърдите може толкова да се пълнят с мляко, че детето да не може добре да обхване и да засуче зърното.

 

Препълнени гърди

 
Ако гърдите ви станат болезнено пълни и твърди (препълнени), предприемете следните стъпки:
 
▘ Поставете топла, влажна кърпа на гърдите си или да вземе горещ душ за около 10-20 минути преди хранене, за да се улесни рефлекса за изтласкване на млякото.
 
▘ Изцедете малко мляко, за да омекнат ареолите и гърдите и да позволите на зърната да се издигат лесно, така че бебето да засуче.
 
▘ Масажирайте гърдите за да насърчите притока на мляко и да ги облекчите.
 
▘ Нанесете студени компреси (например охладена кърпа със студена вода) върху гърдите след кърмене, за да се намали подуването и болката.
 
▘ Кърмете често и ефективно на всеки 1 до 3 часа, за да се предотврати препълване.
 

Запушени канали

 
Ако се появи по-нежна площ или болезнена бучка, която може да се усети в гърдите (тези симптоми обикновено показват, че е налице запушен млечен канал), може да предприемете следните стъпки:
 
▘ Поставете топли, влажни кърпи върху бучката и останалата част на гърдите или вземете горещ душ преди хранене.
 
▘ Масажирайте гърдите от запушената област надолу към зърното, преди и по време на кърмене.
 
▘ Кърмете често (поне на всеки 2 часа) и сменяйте позициите, използвани при кърмене на бебето.
 
▘ Уверете се, че вашият сутиен не е прекалено стегнат; натиск върху гърдите може да доведе до запушване на млечните канали.
 
▘ Почивайте достатъчно.
 
▘ Свържете се с вашия педиатър или личен лекар, ако този проблем продължи.
 

Мастит

 
Ако някоя от гърдите ви се зачервява или става много нежна и развиете грипоподобни симптоми (болки в тялото, главоболие, гадене, повишена температура, втрисане, неразположение), може да означава, че имате мастит. Ако все пак имате някои от тези симптоми, предприемете следните стъпки:
 
▘ Обадете се на вашия личен лекар веднага, ако мислите, че имате инфекция на гърдата или вашето дете е с нелекувана инфекция. Ако вашият личен лекар ви предпише антибиотик, той трябва да е от видовете, които не вредят на вашето дете.
 
▘ Продължете кърменето. Кърмете често и използвайте и двете гърди при всяко хранене.
 
▘ Уверете се, че вашето дете е разположено на гърдата правилно.
 
▘ Почивайте повече, за да премине инфекцията.

 

Мастит

 

Грижа за гърдите

 
▘ Дръжте зърната сухи между храненията. Някои експерти напътстват да изцедите няколко капки след кърмене върху зърната, като ги оставите да изсъхнат на въздуха, за да се предотврати разраняването им.
 
▘ Избягвайте използването на тежки сапуни и миещи препарати върху зърната и ареолите. Ако сапун или шампоан попадне върху тях по време на душ или вана, изплакнете го с обикновена, чиста вода. Твърде много сапун на зърната и ареолите отмива защитните масла и ги изсушава.
 
▘ Не се опитвайте да изсушите зърната, като ги триете със суха кърпа. Тази практика премахва горните слоеве на кожата на гърдата и дразни зърната.
 
▘ Не сушете зърната си със сешоар или с топъл въздух. Това премахва естествената влага на кожата и забавя заздравяването на възпалените или напукани зърна.
 
▘ Не използвайте кремове, мазила, или масла върху зърната или ареолите рутинно, за да лекувате болки в зърната или ожулвания.
 
▘ Говорете с експерт по кърменето, ако имате сухи зърната, преди да използвате кремове, мазила, или масла.

 

Допълнително адаптирано мляко

 
▘ Ако имате намерение да кърмите изключително вашето дете, избягвайте храненето с адаптирано мляко или вода, или с помощта на биберони за първите 2 до 4 седмици от живота на бебето. Така ще е по-лесно за новороденото да се научи да суче правилно от гърдата в първите седмици.
 
▘ Възможно е да се комбинират и двете – кърмене и хранене с адаптирано мляко. Въпреки това, когато майката увеличи количеството на адаптираната храна за кърмачета, и в същото време намали броя на кърменията, производството й на мляко ще намалее, което вероятно ще доведе до отбиване.

 

Адаптирано мляко

 

Апетит / Усилен растеж

 
▘ Апетит или усилен растеж могат да се появят в кратки периоди от време, когато бебето суче по-често от нормалното.
 
▘ Въпреки майката да чувства, че няма достатъчно мляко, бебето сигнализира на тялото й да произвеждат повече мляко, за да отговори на нарастващите му нужди.
 
▘ Честото хранене през този период ще увеличи обема на мляко, за да отговори на нуждите на бебето и в крайна сметка то ще възобнови нормалния начин на хранене.
 
▘ Периодите на усилен апетит обикновено са от 8 до 12 дни след първите 6 седмици, а след това на 3-ти и на 6-ти месец. Въпреки това, продължителността на усилен апетит на бебето може да варира.
 
 

Има три причини за кърмене: млякото е винаги с правилната температура; идва в атрактивна опаковка; и котката не може да го получи

~ Ирина Чалмърс

 

Изцеждане на кърма

 
Кърмата може да се изцеди на ръка или с помпа за изцеждане. Прочетете инструкциите на помпата преди първата й употреба или потърсете експерт по кърменето да ви покаже как.
 
 
Помпа за кърма
 
Подготовка преди изцеждане на кърмата:
 
▘ Измийте първо ръцете си;
 
▘ Изцедете кърмата на ръка или с помощта на добре почистена помпа;
 
▘ Събирайте кърмата в стерилен контейнер (специални пластмасови или стъклени съдове за кърма).

 

Може да видите схематично на следния линк.
 

Съхранение на изцедената кърма:

 
▘ Съхранявайте съдовете с кърма в хладилник или фризер (температурата на хладилника трябва да е 0-4 градуса по Целзий; тази температура може да бъде проверена с помощта на специални термометри за хладилници и фризери). Ако в момента на изцеждането не сте си вкъщи (например по време на работа или разходка), млякото може да се съхранява за кратко време в охладен плик пълен с лед.
 
▘ Използвайте съхранените съдове с кърма в хладилника до 48 часа след тяхното пълнене.
 
▘ Ако планирате да замразявате кърмата, направете го веднага и на порции, колкото е необходимо за едно хранене.
 
▘Използвайте чисти и стерилни стъклени или твърди пластмасови бутилки за съхранение и затваряйте плътно капачката след напълване.
 
▘ Използвайте специална четка за почистване на шишета и биберони в топла сапунена вода. Изплаквайте обилно. Ако вашето дете е на възраст по-малко от 3 месеца задължително ги стерилизирайте.
 
▘ Замразена кърма може да се съхранява от 3 до 6 месеца във фризер.
 
▘ Надписвайте контейнерите за кърма с датата на събиране. Използвайте най-старата първо.
 
▘ След размразяване кърмата може да се използва в рамките на 24 часа, като не трябва да се замразява повторно. Не добавяйте топло мляко към студено или размразено мляко. Всеки път, когато топло мляко се добавя към замразено на повърхността се образува тънък слой от затоплено мляко, в който може да прорастнат микроорганизми.
 
Контейнери за кърма
 

На път с изцедена кърма:

 
▘ Съхранявайте съдовете с изцедена кърма в охладителна чанта.
 
▘ Не пътувайте с бутилки кърма, които са на стайна температура.
 
Когато размразяване и затопляте изцедена кърма:
 
▘ Размразете само толкова кърма, колкото е нужно на бебето да се нахрани. Кърмата трябва да се размрази бързо.
 
▘ Размразете и затоплете бутилката с кърма като:
 

• Държите я под течаща студена вода и след това под течаща топла вода;
• Разклащате леко бутилката за да се ресуспендира (кърмата се разделя на мастен и воден слой, когато се съхранява).
• Никога не оставяйте кърмата да се размрази на стайна температура. Не я затопляйте в готварска печка.
• Никога не използвайте микровълнова фурна, за размразите или затоплите майчиното мляко – това е опасно. Микровълновото затопляне може да доведе до изгаряне на устата на бебето с горещо мляко; до експлодиращи бутилки; и до увреждане на специфични молекули в млякото.
• Винаги тествайте температурата преди хранене, за да се уверите, че не е твърде горещо или студено (тест чрез капване на няколко капки върху опакото на ръката).

 

Планиране на време далеч от вашето дете

 
Ако решите да се върнете на работа или училище или сте далеч от детето си за известно време, то може да продължи успешно с кърменето. Опитайте следните стъпки:
 
▘ Ако е възможно, забавете връщането на работа или училище, докато бебето е на възраст най-малко 4-6 седмици.
 
▘ Научете се как да изцеждате кърмата с ръка или с помощта на помпа за изцеждане; Започне опитите за изцеждане няколко седмици, преди да се върне на работа или училище (виж по-горе за изцеждане на кърмата).
 
▘ Кърмете бебето, когато сте у дома; изцеждайте мляко през деня, ако е възможно. Някои майки отиват при новороденото си или им водят кърмачето при тях по време на обяд. Ако не можете да изцеждате кърма, може да я замените с адаптирано мляко, когато сте далеч.
 
▘ Вземете мерки за безопасно съхранение на изцедената кърма докато се намирате далеч от дома. (виж по-горе за повече информация относно съхранението на кърма).
 
▘ При вземане мерки за грижи за вашето дете (например, детегледачка или детска ясла), опитайте се да изберете такива, които са в подкрепа на кърменето и да ви позволява да кърмите при посещение. Инструктирайте детегледачката или яслата за:
 

• Как да използват замразената кърма;
• Колко изцедена кърма (или адаптирано мляко) кърмачето обикновено яде и колко често се храни.

 
▘ Научете вашето дете да се захранва от някой друг освен вас.
 
▘ Кърмете редовно в почивните дни и вечери. С напредването на делничните дни през седмицата някои кърмещи майки могат да открият, че млякото им намалява – това е нормално. Ще имате достатъчно мляко, ако:
 

• кърмите (или изцеждате с помпа) често (шест или повече пъти на ден през седмицата и още в събота и неделя);
• Имате достатъчно време за почивка;
• Храните се с добре балансирана и питателна храна.

 

Алкохол, пушене на цигари, кофеин и други наркотици

 
▘ Избягвайте да пиете алкохолни напитки. Ако е необходимо, поискайте помощ за да ограничите приема на алкохол.
 
▘ Избягвайте да пиете повече от 2-3 чаши кафе, горещ шоколад, чай, безалкохолни напитки, съдържащи кофеин (например, кока-кола) на ден.
 
▘ Ако пушите, положете усилия да се откажете от пушенето.
 
▘ Ако не сте в състояние да се откажете от пушенето, може да предприемете следните стъпки:
 

• Ограничете броя на изпушените цигари (до 4-5 дневно);
• Не пушете по време на кърмене или около вашето дете (никотина от цигарения дим може да навлезе в организма на бебето);
• Въздържане от пушене, непосредствено след хранене

 
▘ Помолете ако има други пушачи да избягват пушенето около вашето дете или други деца.
 
▘ Кажете на Вашия лекар, че кърмите и се консултирайте с него, преди да ви предпише каквито и да е лекарства, дори и най-тривиалните, като аспирин или такива против настинка. Също така, се консултирайте със специалист преди да предприеме вземането на каквито и да е витамини и минерални добавки.
 
▘ Избягвайте използването на всякакви развлекателни или незаконни наркотици.
 

Отбиване

 

▘ Ако отбивате кърмачето, опитайте се да го направите постепенно.
 
▘ Можете да отбиете бебето чрез замяна на храненията от гърдата с хранения с адаптирано мляко. Първото хранене, което да заменим трябва да е това, от което бебето се интересува най-малко или когато гърдите не се чувстват напълнени. Постепенно и другите хранения през деня могат да отпаднат и кърменето да остане веднъж на ден.
 
▘ Ако вашето дете е на възраст над 6 месеца и желаете да отвикне от гърдата, бебето може да се отбие с чаша или шише. Най-удобно е да използвате адаптирано мляко на прах, тъй като то е лесно за приготвяне на единични хранения.
 
▘ Дори когато детето вече е отбито, все още може да бъде кърмено само за комфорт или за отпускане.
 
 

Само в акта на кърменето една жена осъзнава майчинството по видим и осезаем начин; това е радостта от всеки момент

~ Оноре дьо Балзак


 

Кърмене - началото на новия живот
 
 

Ивайло Рангелов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина и вземете БЕЗПЛАТНА електронна книжка

Без спам! Прочети Политика за поверителност за повече информация.

БЮЛЕТИН

Абонирайте се за бюлетина на Babyfoodpedia!

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАСSend this to a friend