ХРАНЕНЕ

ПЪРВИТЕ 6 МЕСЕЦА

16 юни · Ивайло Рангелов · Няма коментари

Хранене на бебето през първите 6 месеца

 

Новите родители са подложени на всякакви противоречиви съвети за хранене на бебето. Но с няколко прости насоки – и някои съвети, можете да бъдете сигурни, че давате на бебето най-здравословното начало.
В живота, както и в други неща, къде започваш може да определи до голяма степен къде ще приключиш.


Ранната детска възраст – първата година от живота – е най-важното време за растеж и промени в цялото тяло.

 

Какво ядем като бебета силно влияе дългосрочно на нашето  телесно тегло, здраве, метаболитно програмиране, имунната система и цялостното застаряване.

 

 

Първите 6 месеца

 

Хранене на бебето през първите 6 месеца

Кърменето е най-доброто, както за майката, така и за бебето.

 

Бебетата могат да бъдат изключително кърмени през първите шест месеца от живота.

 

Кърмата е оптималният хранителен микс за кърмачета. Тя съдържа изключително необходими вещества, като антитела, антимикробни фактори, ензими и противовъзпалителни фактори, както и мастни киселини (които подпомагат оптималното развитие на мозъка).

 

Кърменето позволява на бебето да се развива и расте правилно, помага му да се преборва с болести (като стомашно-чревни и респираторни инфекции) както сега, така и за в бъдеще.

 

Поради това, че кърменето стимулира отделянето на полезни хормони като окситоцин и пролактин, то може да помогне на майката да отслабне и най-вече да заздрави връзката с детето си.

 

При кърменето млякото се поема директно от пеленачето, така че на мама не и е необходимо да използва много пластмасови опаковки (а мъничетата лесно абсорбират ендокринни вещества, съдържащи се в пластмасовите контейнери).

 

Дайте всичко от себе си. И потърсете помощ, ако имате нужда от нея.


Не всяка майка отначало може да кърми естествено или бързо. Ако кърменето е трудно, може да потърсите съвет или подкрепа от акушерка.

 

В допълнение, консултантите по кърмене са много полезни. Техниките, които преподават са помогнали на много жени успешно да кърмят, дори и след трудното начало.

 

И докато кърменето е най-доброто, не се чувствайте виновни, ако не можете да кърмите постоянно. Има много обстоятелства, които могат да направят кърменето трудно.

 

Например, може да не бъдете в състояние да кърмите, ако имате здравословен проблем или приемате конкретни медикаменти. Вие не сте виновни. Просто направете всичко възможно. Не се чувствайте като провалили се, ако трябва да се прибегне и до адаптирано мляко или изцяло да се използва такова.

 

В действителност, повечето изкуствено хранени деца са напълно нормални. Само не забравяйте да говорите с вашия педиатър за най-добрият вариант адаптирано мляко. И избягвайте соеви храни за кърмачета.

 

Каквото мама похапва и пие може да премине в кърмата.


Бебето се храни с това, което ядеш като бременна или кърмеща майка

 

  • Ограничете алкохола, кофеина и т.н.
  • Ограничете излагането на токсини. Яжте органична храна, когато това е възможно; пасирайте си пресни зеленчуци и плодове; избягвайте морски дарове.

 

Разбира се, кърмата ще бъде особено здравословна, ако мама яде питателна храна по време на бремеността и кърменето.

 

Например, има майки които ежедневно пият шейк със зеленини, в допълнение креатин, глутамин, бета-аланин, и ВСАА суплементи. Също така добавят карнитин и няколко допълнителни хранителни вещества, всички от които могат да се предават, в малки количества, чрез майчиното мляко.

 

Но това не трябва да бъде по този сложен начин. Просто следвайте прости и основни хранителни навици и се хранете здравословно


Хранителните добавки по време на кърмене


Майчиното мляко осигурява всички хранителни вещества на бебето, от които то се нуждае през първите шест месеца от живота. Въпреки това, някои бебета може да имат нужда от малко добавки понякога.

 

Витамин D

Поради съвременния живот – особено в северните ширини – много от нас имат недостиг  на витамин D, както и много майки по време на бременност и кърмене.

 

Това означава, че децата могат да се нуждаят от добавяне на витамин D. Американската академия по педиатрия (AAP) препоръчва ежедневно витамин D добавка от 400 IU за всички кърмачетата, като се започне веднага след раждането.


Забележка:
След като изкуствено хранените бебета достигнат до около 880 ml адаптирано мляко на ден (което обикновено е около 2-ри месец), може да се преустанови добавянето на витамин D.

 

Въпреки това, се препоръчва бебетата да продължат добавяне на витамин D за поне една година.

 

В крайна сметка, някои бебета могат да получават достатъчно витамин D от майчиното мляко. Но майката трябва да има солидни нива на витамин D, което в повечето случаи не е така. Ако сте бременна или нова майка, консултирайте се с Вашия лекар и фармацевт за тестване на нивата на витамин D и най-добрите и най-сигурните варианти за вашето дете.

 

Витамин В12

Кърмещите майки, които ядат изключително на растителна основа (веган диета) трябва да допълват с витамин В12.


Желязо

Плода получава желязо от кръвта на майката, докато е в утробата. Недоносените бебета се нуждаят от допълнително желязо, защото те не са изградили достатъчно количество.

 

Кърмата не разполага с много желязо, но за сметка на това от нея то се абсорбира много добре. Железните депа са достатъчни до около шест месечна възраст, като по този начин не е необходима желязна добавка през това време. Бебетата хранени с адаптирано мляко обикновено получават достатъчно желязо от него.

 

Пробиотици


Бебетата преди раждането са заобиколени от стерилна среда. Тъй като те преминават през родилния канал, бактериите от майчиния тракт колонизират лигавиците и стомашно-чревния тракт на бебетата. Това е нормално и желателно – така, както природата го е създала.

 

Въпреки това, в условията на съвременната “стерилна” среда и чистота, а също и след цезарово сечение, тази бактериална колонизация не се случва толкова лесно и добре. Това може да доведе до по-късни стомашно-чревни, респираторни, и/или УНГ инфекции при тези бебета, както и по-слаба имунна система.

 

В този случай можете да допълвате адаптираното мляко с пробиотик или да използвате комбинирано такова – консултирайте се с Вашия педиатър или фармацевт, за да разберете какво е най-добре.
За повече информация относно полезните бактерии, вижте Всичко за Пробиотиците.

 

Течности и хидратация


Обемът на течност в кърмата или адаптираното мляко обикновено е достатъчен, така че обикновено не трябва да се дава допълнително вода.

 

Въпреки това, кърмачетата могат лесно и бързо да се дехидратират при определени условия, като например ако детето е с висока температура или повръща много; или ако климатът е много горещ.

 

Рехидратацията също е от решаващо значение когато бебетата имат диария. (В този случай добавете малко захар и сол във водата, за да стане прост електролитен разтвор.)

 

Използвайте и цвета на урината като ръководство: тъмно жълтата урина означава дехидратация. Прозрачната урината най-вероятно е от свръх хидратация. Цветът трябва да е някъде по средата.

 

 

Ресурси:

 

Сайт на СЗО

Американска Педиатрична Академия

 

 

 

Ивайло Рангелов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина и вземете БЕЗПЛАТНА електронна книжка

Без спам! Прочети Политика за поверителност за повече информация.

БЮЛЕТИН

Абонирайте се за бюлетина на Babyfoodpedia!

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАСSend this to a friend